Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και πως θέλουν να ξεκινήσουν μια «νέα εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν, έστειλε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής. Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής», πρόσθεσε, την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία.
Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό Air Force One, τόνισε ότι σύντομα ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα. «Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, συνέχισε ο κ Μπάιντεν, που πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς».
Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα. Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) διευκρίνισε ο Τζο Μπάιντεν.