Μόλις επτά λεπτά χρειάστηκε ο Τζο Μπάιντεν για να σβήσει τις ελπίδες των Ευρωπαίων στην τηλεδιάσκεψη της G7 για παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπούλ μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που ζητούσαν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.
Της χθεσινής άρνησης του Μπάιντεν είχε προηγηθεί η απόφασή του τον Ιούλιο να επιμείνει στην προθεσμία για την αποχώρηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου, που είχε ορίσει τον περασμένο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ, μια απόφαση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε ως τετελεσμένο γεγονός στους Ευρωπαίους ηγέτες. Για την Ευρώπη ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη λίγους μήνες αφότου ο Σαρλ Μισέλ είχε καλέσει τον Μπάιντεν – τον πρώτο ξένο ηγέτη μετά τον Μπαράκ Ομπάμα - να απευθύνει στις 25 Μαρτίου μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά και τις δηλώσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η εξωτερική του πολιτική θα ήταν τόσο ισχυρή όσο το σύστημα συμμαχιών των ΗΠΑ - η πραγματική ασπίδα της δημοκρατίας, όπως είχε πει - κι ότι η Ευρώπη θα ήταν στην καρδιά αυτού του συστήματος.
Προς το παρόν έχουν σβήσει οι ελπίδες των Ευρωπαίων να αναγνωρίσει ο Μπάιντεν τη ζημιά που έκαναν οι χειρισμοί του στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν αποδεχόμενος μια παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων έστω και για δύο 24ωρα πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου. Η επιμονή των Ταλιμπάν στην τήρηση των συμπεφωνημένων στη συνάντησή τους τη Δευτέρα με τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς σήμανε από την αμερικανική προοπτική ότι ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, ή μιας τρομοκρατικής επίθεσης από το ΙSIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το Πεντάγωνο επίσης είπε ότι η επιταχυνόμενη επιχείρηση εκκένωσης αυξάνει τις πιθανότητες όλοι οι Αμερικανοί πολίτες να έχουν αναχωρήσει από τη χώρα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και η μόνη ελπίδα, που επεσήμαναν η γερμανική και η βρετανική πλευρά, είναι να λειτουργήσει ένα πολιτικό αεροδρόμιο εντός του Αφγανιστάν – πιθανώς υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μετά την εκπνοή της προθεσμίας.
Γιατί επιμένει ο Μπάιντεν στην ολοκλήρωση της εκκένωσης από το Αφγανιστάν σε μόλις έξι μέρες
Οι λόγοι που ώθησαν τον Μπάιντεν να επιμείνει στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου αποκαλύφθηκαν από αυτά για τα οποία μίλησε προτού ανακοινώσει την απόφασή του στον αμερικανικό λαό. Σε τηλεοπτική δήλωσή του αναφορικά με την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, απ’ όπου έχουν απομακρυνθεί πάνω από 70.000 άτομα, ο Μπάιντεν χαιρέτισε την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του διευρυμένου πλαισίου κοινωνικών δαπανών ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων του προϋπολογισμού, δηλαδή την ατζέντα εσωτερικών ζητημάτων που προωθεί ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ. «Πλησιάσαμε ένα βήμα ακόμη στην επένδυση στον αμερικανικό λαό, στην τοποθέτηση της οικονομίας μας στο δρόμο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και την οικοδόμηση μιας Αμερικής που θα ξεπερνά στον ανταγωνισμό τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.
Ο Μπάιντεν κατέστησε έτσι σαφές ότι παρά την χαοτική έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο ίδιος βάζει πάνω από όλα τις προτεραιότητες των Αμερικανών και τις δικές του πολιτικές προοπτικές, πράγμα που εξοργίζει πολιτικούς αντιπάλους, βετεράνους, ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και άλλους που θεωρούν ότι η Αμερική καταπάτησε τις δεσμεύσεις της να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε πολλούς Αφγανούς διερμηνείς και άλλους που έσωσαν αμερικανικές ζωές στη διάρκεια του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν. Συνάδει, όμως, - σύμφωνα με ανάλυση του CNN - με τον τρόπο που υπολογίζει ο Μπάιντεν τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και το πώς «διαβάζει» τις αντιδράσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης μεσούσης της πανδημίας, των οικονομικών συνεπειών της και δύο δεκαετών αμερικανικών «περιπετειών» ανά την υφήλιο. Ενώ συνδέεται και με μια άλλη βασική αρχή του Μπάιντεν: ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στο Αφγανιστάν ή όπου αλλού για να σκοτωθούν σε ένα μάταιο, όπως ο ίδιος θεωρεί, εγχείρημα που δεν θα ενισχύσει τον πυρήνα της ασφάλειας των ΗΠΑ.
O Μπάιντεν περιμένει με αγωνία τα επόμενα 24ωρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για να δει αν θα αποδώσει η στρατηγική του και αν θα του επιτρέψει να γλιτώσει τις μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Τυχόν θύματα μεταξύ των αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στη χώρα ή μια τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκε΄νωσης, θα μετέτρεπε μια κρίση εξωτερικής πολιτικής σε μια εγχώρια πολιτική καταιγίδα. Εξ’ ου και η ανυπομονησία του προέδρου των ΗΠΑ να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η απόσυρση από το Αφγανιστάν.