Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκαν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.
Αυτό ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Μπάιντεν και Μακρόν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, «όσο χρειαστεί»
Παράλληλα, Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».
Οι δύο πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και δεσμεύθηκαν ιδίως να της παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».
Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να «συντονίσουν» την απάντηση των χωρών τους στις «προκλήσεις» της Κίνας
Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας δεσμεύτηκαν σήμερα να "συντονίσουν" την απάντηση των χωρών τους στις "προκλήσεις που θέτει η Κίνα", κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν επίσης "με την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή", αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ουάσινγκτον.
Μπάιντεν-Μακρόν εξέφρασαν «σεβασμό» για τους Ιρανούς διαδηλωτές, θα συνεργαστούν στην πράσινη ενέργεια
Όσον αφορά το Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν τον "σεβασμό" τους για τους Ιρανούς που "διαδηλώνουν με σθένος" υπέρ των "θεμελιωδών ελευθεριών τους", αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
Οι δύο πρόεδροι χαιρετίζουν "τις γυναίκες και τους νέους" που διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, "για τα οποία το Ιράν έχει δεσμευτεί ενυπόγραφα και τα οποία παραβιάζει", σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν οι χώρες τους να προχωρήσουν σε μια "αμοιβαία επωφελή" οικολογική μετάβαση.
Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την επιθυμία τους "να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα", σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.
Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να εργαστούν για να "συγχρονίσουν" τις προσεγγίσεις τους στον τομέα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, μετά τις τριβές για τη βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ.
"Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε πρακτικούς τρόπους για να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, της παραγωγής και της καινοτομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
"Αποφασίσαμε από κοινού να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας και τις ατζέντες μας για τις επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας αναδυόμενες βιομηχανίες όπως οι ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι μπαταρίες", διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι "εις βάρος της Ευρώπης".
Η παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων "δεν ήταν η πρόθεση" πίσω από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μάλλον μια ακούσια συνέπεια, δήλωσε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Η Ευρώπη πρέπει "να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο δυνατά" για να έχει "την ίδια φιλοδοξία" όσον αφορά τη βιομηχανία σε σχέση με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μακρόν. "Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Θερμή υποδοχή Τζο Μπάιντεν στον Εμανουέλ Μακρόν
Η υποδοχή του Τζο Μπάιντεν στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιδιαίτερα θερμή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε, στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του» είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.
Ο Μακρόν, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις».
Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι, γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μπάιντεν και Μακρόν διατράνωσαν τη σταθερότητα της συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία
Μπάιντεν και Μακρόν διατράνωσαν τη σταθερότητα της συμμαχίας των ΗΠΑ και της Γαλλίας, «δύο αδελφών χωρών που αγωνίζονται για την ελευθερία», παρά τις τριβές που υπάρχουν λόγω της αμερικανικής βιομηχανικής πολιτικής, που χαρακτηρίζεται «υπερβολικά επιθετική» από το Παρίσι.
Η τελετή υποδοχής του γαλλικού προεδρικού ζεύγους τα είχε όλα: 21 κανονιοβολισμούς, εθνικούς ύμνους, μια στρατιωτική μπάντα… υπό τον χειμωνιάτικο ήλιο της Ουάσιγκτον.
Ενώ κατευθύνονταν προς το Οβάλ Γραφείο για τις συνομιλίες τους πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος εθεάθη να βάζει το χέρι στον ώμο του Μπάιντεν.
Μακρόν: Σημαντικό να συνεργαστούμε ενάντια στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία
«Είναι σημαντικό» να συνεργαστούν στενά οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, «στις οικονομίες και τους πολίτες μας», σημείωσε ο Μακρόν.
Ο 80χρονος Δημοκρατικός Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να συσφίξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, ο «παλαιότερος» εκ των οποίων είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τη διατύπωση της Ουάσιγκτον.
Με τον Μακρόν ωστόσο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά: τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα στρατιωτική συμμαχία με τη Βρετανία και την Αυστραλία, η οποία στερούσε από τη Γαλλία μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση υποβρυχίων. Ο Μπάιντεν, χωρίς να αναθεωρήσει την απόφασή του, παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για μια «αδέξια» κίνηση και έκανε τα πάντα για να κατευνάσει τον Εμανουέλ Μακρόν, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, κορυφώθηκε με την υποδοχή του Γάλλου προέδρου στον Λευκό Οίκο.
Στο τραπέζι κοινά σημεία και διαφορές
Στην επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και άλλες διαφορές τους. Την Τετάρτη, ο Μακρόν εξέφρασε με έντονο ύφος τη λύπη του για τις «υπερβολικά επιθετικές» οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία και να καθησυχάσει τη μεσαία τάξη. Για τη Γαλλία, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, ο «Νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού» που προώθησε ο Λευκός Οίκος και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιχορήγηση της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εφόσον τα οχήματα αυτά κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.