Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε χθες Πέμπτη «τη σημασία της υποστήριξης στον ουκρανικό λαό», μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε νωρίτερα η Ρωσία.
Η αεροπορική επιδρομή με μεγάλο αριθμό πυραύλων και drones είναι «σκανδαλώδης» και «θυμίζει για ακόμη μια φορά τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία που έχει να υποστηριχθεί ο ουκρανικός λαός στην άμυνά του έναντι της ρωσικής επίθεσης», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος, μερικές εβδομάδες προτού τον αντικαταστήσει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ρωσικοί μαζικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τους παρουσίασε ως «ανταπόδοση» στην πρόσφατη χρήση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αμερικανικής κατασκευής πυραύλων ATACMS στο ρωσικό έδαφος.
Με φόντο την ανησυχία στο Κίεβο και στη Δύση μετά την εκλογή του κ. Τραμπ, που έχει επικρίνει επανειλημμένα τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν για να υποστηριχτεί στρατιωτικά η Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν με την ευκαιρία της επίθεσης διατράνωσε την υποστήριξη της δικής του κυβέρνησης στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας
«Αυτή την ημέρα, το μήνυμά μου στον ουκρανικό λαό είναι σαφές: οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό σας», επέμεινε, υπενθυμίζοντας το μέγεθος της αμερικανικής βοήθειας.
«Η Ρωσία συνεχίζει να υποτιμά το θάρρος, την αντίσταση και την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού», υποστήριξε. «Οι ΗΠΑ μαζί με πάνω από 50 χώρες στέκουν στο πλευρό και υποστηρίζουν την Ουκρανία στη μάχη της για την ελευθερία», συμπλήρωσε.
Οι υποσχέσεις Τραμπ
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα πως θα επιλύσει τη σύρραξη της Μόσχας και του Κιέβου προτού ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου - χωρίς να εξηγήσει ποτέ πώς ακριβώς. Η υπόσχεσή του ήγειρε ανησυχίες πως η Ουάσιγκτον να κλείσει τη στρόφιγγα της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Προχθές Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ονόμασε τον στρατηγό ε.α. Κιθ Κέλογκ ειδικό απεσταλμένο του για τον πόλεμο της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο πιστός στον κ. Τραμπ απόστρατος έχει παροτρύνει το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις.
«Οποιαδήποτε μελλοντική αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα προϋποθέτει ότι η Ουκρανία θα διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία», προέβλεπε τον Απρίλιο.
Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της ιδέας να «αναβληθεί η εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO για παρατεταμένη περίοδο» ώστε να «πειστεί ο (Ρώσος πρόεδρος) Πούτιν να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες».