«Δεν είχα επιλογή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δικαιολογήθηκε σήμερα για την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε επιλογή παρά μόνο να διαθέσει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για την κατασκευή νέων τμημάτων του φράχτη αυτού στο Τέξας, ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές στην περιοχή.
«Μου είπαν ότι δεν είχα επιλογή» είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εφόσον το Κογκρέσο έχει εγκρίνει νομοθεσία για την κατασκευή κάποιου πράγματος, είτε αυτό είναι ένα αεροπλανοφόρο είτε είναι ένας τοίχος, εκείνος δεν μπορεί να δηλώσει ότι δεν του αρέσει και δεν θα το πληρώσει.
Τραμπ: «Περιμένω μια συγγνώμη από τον Μπάιντεν»
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε σχετικά με την απόφαση επέκτασης του τείχους, το οποίο αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς ο Μπάιντεν κατέκρινε το συγκεκριμένο οικοδόμημα. «Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν δείχνει ότι «είχα δίκιο όταν κατασκεύασα 900 χιλιόμετρα (…) ενός πανέμορφου, ολοκαίνουριου τείχους» έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social. «Θα ζητήσει συγγνώμη ο Τζο Μπάιντεν από εμένα και την Αμερική επειδή άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει και επέτρεψε να κατακλυσθεί η χώρα μας από 15 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, προερχόμενους από άγνωστα μέρη;», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Διεργασίες για διάλογο Ουάσινγκτον-Πεκίνου
Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο, ο Μπάιντεν είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο αλλά δεν έχει προγραμματιστεί κάτι συγκεκριμένο μέχρι αυτή τη στιγμή.
Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Σι στη σύνοδο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που θα διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Καλιφόρνια.
Τους τελευταίους μήνες, Πεκίνο και Ουάσινγκτον ξανάρχισαν τον διάλογο, με αλλεπάλληλες επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα. Όμως οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις εμπορικές διαφορές και το ζήτημα της Ταϊβάν να είναι οι πιο ακανθώδεις διαφορές μεταξύ τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ