Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.
Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.
Οπως άφησε να διαφανεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία αύριο, Σάββατο, οπότε συμπληρώνονται 106 χρόνια από την αποτρόπαια πράξη.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε μια «ανακοίνωση» που αναμένεται αύριο, Σάββατο, για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων», δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.
«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν την υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Τράμπ.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί από την Ελληνική Βουλή το 1996, και στην Γαλλία χαρακτηρίζεται έγκλημα η άρνηση της γενοκτονίας από το 2016.
Στην πρώτη - μετά την εκλογή Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ -τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Μπάιντεν μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.