Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Την εκδήλωση συντόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνεται στους ομογενείς, λέγοντας: «Βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός. Μάλιστα, δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό. «Υπό τη κυβέρνησή μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τη φράση «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», ο Τζο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους Έλληνες ομογενείς. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι βουλευτές Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, καθώς και ο λομπίστας Μάικ Μάνατος, ο οποίος έλαβε ανοιχτή πρόσκληση από τον πρόεδρο για να τον επισκεφτεί, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Γιώργος Τσούνης και άλλα εξέχοντα στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «σας υπόσχομαι ότι το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».
Συνομιλία Μητσοτάκη-Μπάιντεν, επί 30 λεπτά, σε πολύ καλό κλίμα -Μπάιντεν: Κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα
Την πρώτη τους συνομιλία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν ανήμερα της εθνικής μας επετείου και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε πολύ καλό κλίμα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Τwitter, οι δυο τους συνομίλησαν σε εγκάρδιο κλίμα.
«Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα μία θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας», έγραψε στο Τwitter o πρωθυπουργός.
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Μπάιντεν
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δύο λαούς.
Υπογράμμισε δε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.
Εξέφρασε επίσης την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.
Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα. Kατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται ύστερα από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης τους, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την απειλή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ υπόσχονται στενότερους οικονομικούς δεσμούς, εάν η Άγκυρα σταματήσει τις αξιώσεις της για αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να δει έναν υγιή ανταγωνισμό με την Κίνα και ελπίζει για μεγαλύτερο συντονισμό, ειδικά στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας.
Το μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου 1821
Πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα με αφορμή την 25η Μαρτίου.
«Πριν από ακριβώς 200 χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.
Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την Ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και τον σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα, Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, που άνθησε τα επόμενα χρόνια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
- Οι ειδήσεις livee
- Συνομιλία Μητσοτάκη-Μπάιντεν, επί 30 λεπτά, σε πολύ καλό κλίμα
- AstraZeneca: Ο EMΑ έδωσε άδεια, αλλά τώρα συγκαλεί εκτάκτως ομάδα ειδικών για θρομβώσεις!
- Κορωνοϊός: 1.317 νέα κρούσματα στην Αττική, 315 στη Θεσσαλονίκη -«Στενάζει» το κέντρο της Αθήνας
- Σύνοδος Κορυφής: «Καρότο και μαστίγιο» από τους «27» στην Τουρκία -Κυβερνητικές πηγές: «Ικανοποιητικό το κείμενο συμπερασμάτων»