Δηλώσεις για την προέλευση του κορωνοϊού και την έρευνα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για το θέμα αυτό έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κατά τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες ώστε να κλίνει κανείς περισσότερο προς τη μία ή την άλλη πλευρά.
Το πρώτο θέλει τον κορωνοϊό να μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν. Διαβάζουμε στο αμερικανικό Fox News πως ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες να «διπλασιάσουν» τις προσπάθειες προκειμένου να «συλλέξουν και να αναλύσουν» πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ πιο κοντά σε «οριστικό συμπέρασμα» αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού.
Αστοχία των αμερικανικών αρχών κατά την έναρξη της πανδημίας διαπιστώνει ο Μπάιντεν
Όπως διευκρίνισε ο Τζο Μπάιντεν, όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στις αρχές του 2020, εκείνος, ως υποψήφιος τότε, κάλεσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών «να αποκτήσουν πρόσβαση στην Κίνα, ώστε να μάθουν για τον ιό, με στόχο να τον καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά».
Όπως είπε, αυτή η αστοχία των αμερικανικών αρχών τότε «θα υποδαυλίζει οποιαδήποτε έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού».
Σε κάθε περίπτωση, ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως από τον περασμένο Μάρτιο, αφότου ανέλαβε καθήκοντα, κάλεσε τους συμβούλους του στην Εθνική Ασφάλεια να ετοιμάσουν μια έκθεση για την προέλευση του κορωνοϊού.
Δύο τα πιθανά σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού
Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε πως έλαβε τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής πριν από μερικές ημέρες και πως πλέον οι εργαζόμενοι των μυστικών υπηρεσιών είναι μοιρασμένοι «ανάμεσα σε δύο πιθανά σενάρια», χωρίς ωστόσο να κλίνουν περισσότερο σε κάποιο από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, καμία πλευρά δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα πως το ένα σενάριο είναι πιθανότερο από το άλλο.
«Ζήτησα τώρα τον διπλασιασμό των προσπαθειών και μια νέα αναφορά σε 90 ημέρες», είπε ο Τζο Μπάιντεν στη συνέχεια για το θέμα. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε πως θα πιέσει με όποιον τρόπο μπορεί ώστε να οδηγηθεί η Κίνα σε μια διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Νέα στοιχεία δείχνουν... εργαστήριο
Τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές Αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, ανέφερε σε άρθρο της η «Wall Street Journal» («WSJ»), επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα επισήμανε ότι η έκθεση αυτή -που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να ξέφυγε από εργαστήριο.
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να νοσήσουν ταυτόχρονα τρία άτομα που εργάζονται υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας στο εργαστήριο», σχολίασε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην επικεφαλής ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διερεύνησε την προέλευση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι μάλλον απίθανο να νόσησαν από γρίπη τα άτομα που εργάζονται σε ένα τέτοιο εργαστήριο, που διεξάγει έρευνες με νυχτερίδες για κορωνοϊό, ειδικά από τη στιγμή που κατέληξαν με πολύ χειρότερα συμπτώματα σε νοσοκομείο.
Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της Covid-19.