Διάγγελμα για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε την επίθεση της Χαμάς ως «πράξη απόλυτου κακού», ενώ τη χαρακτήρισε «αιμοδιψή τρομοκρατική οργάνωση», λέγοντας ότι όσα έκανε θυμίζουν τις χειρότερες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε, επίσης, τη σφαγή περισσοτέρων των 1.000 αμάχων, 14 εκ των οποίων ήταν Αμερικανοί πολίτες.
«Η Χαμάς δεν υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιούν τον παλαιστινιακό λαό ως ανθρώπινες ασπίδες».
Μπάιντεν: Όσα γίνονται φέρνουν στην επιφάνεια οδυνηρές αναμνήσεις του αντισημιτισμού κατά τον περασμένο αιώνα
«Δυστυχώς για τον εβραϊκό λαό, δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό» συνέχισε ο Τζο Μπάιντεν, και συμπλήρωσε ότι όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή «φέρνουν στην επιφάνεια οδυνηρές αναμνήσεις» του αντισημιτισμού κατά τον περασμένο αιώνα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μοιράστηκε παραδείγματα από μερικές από τις φρικτές ιστορίες που έρχονται από την περιοχή, λέγοντας: «Γονείς σφαγιάστηκαν, χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προστατεύσουν τα παιδιά τους… Μωρά σκοτώθηκαν... Γυναίκες βιάστηκαν και της περιέφεραν ως τρόπαια».
«Στεκόμαστε με το Ισραήλ, στεκόμαστε στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο Μπάιντεν, και υποστήριξε πως θα έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει στην επίθεση.
Ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε το σύντομο διάγγελμά του, προειδοποιώντας όσους προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη σύγκρουση: «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Θα βεβαιωθούμε ότι το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί, σήμερα, αύριο και πάντα. Είναι τόσο απλό».
«Όποιος σκέφτεται να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, ένα έχω να πω: Μην το κάνετε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Δείτε το διάγγελμα Μπάιντεν:
Η Χαμάς κρατά ομήρους Αμερικανούς
Εν τω μεταξύ, οικογένειες Αμερικανών πολιτών που ίσως κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν την Τρίτη (10/10) από την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν να τους βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς.
Περίπου 150 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί αλλοδαποί και άλλοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, απήχθησαν από τη Χαμάς στην επίθεση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου.
Η Αντριέν Νέτα, 66 ετών, αγνοείται μετά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί, στο νότιο Ισραήλ, όπου, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.
Τα παιδιά της μιλούσαν στο τηλέφωνο μαζί της «όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι της», είπε ο 42χρονος γιος της, ο Ναχάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Τελ Αβίβ μαζί με συγγενείς τεσσάρων Αμερικανών πολιτών.
«Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχαμε», πρόσθεσε.
«Η αμερικανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (…) έχουν την ευθύνη να φέρουν τους Αμερικανούς πολίτες σώους και ασφαλείς στη χώρα τους», τόνισε ο Ναχάρ.
Ο Τζόναθαν Ντέκελ-Τσεν, 48 ετών, ο γιος του οποίου αγνοείται από το Σάββατο (7/10), είπε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει πάντα να είναι με το μέρος του καλού. Η Χαμάς είναι το κακό. Αυτό το πράγμα του οποίου γίναμε μάρτυρες, αυτού του είδους η κτηνωδία, αυτή η απανθρωπιά πρέπει να σταματήσει».
Αμερικανοί δημόσιοι λειτουργοί επικοινώνησαν με ορισμένους από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως δεν τους έδωσαν παρά ελάχιστες πληροφορίες ή και καμία. Οι ισραηλινές Αρχές «δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση», είπε ο Ναχάρ Νέτα.
Ο Ρούμπι Τσεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πληροφορίες που διαθέτει για την τύχη του γιου του, του Ιτάι, δείχνουν ότι είναι «αιχμάλωτος πολέμου».
«Οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλούς πόρους. Ζητάμε, εξ ονόματος της οικογένειάς μου (…), να κάνουν ό,τι μπορούν για να τελειώσει αυτό το πράγμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξαναγίνουμε οικογένεια», πρόσθεσε.
Λευκός Οίκος: Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές της Χαμάς για εκτελέσεις -Δεν θέλουμε νεκρούς αμάχους
Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, επισήμανε ότι η παρουσία Αμερικανών μεταξύ των ομήρων «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», λόγω «της βαρβαρότητας την οποία έχει ήδη δείξει η Χαμάς».
«Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα» εάν Αμερικανοί είναι στα χέρια της Χαμάς, διευκρίνισε ο Κίρμπι, καθώς «δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, δεν ξέρουμε υπό ποίες συνθήκες κρατούνται. Είναι μια ζώνη ενεργού πολέμου, γεγονός που περιπλέκει τις επιλογές».
«Προσφέραμε στους Ισραηλινούς πρόσθετη βοήθεια στο θέμα των υπηρεσιών πληροφοριών και τεχνογνωσία στην ανάκτηση ομήρων», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.