Η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων ομήρων από τη Γάζα την Παρασκευή είναι, «ελπίζουμε, η αρχή για περισσότερα που θα ακολουθήσουν», δήλωσε στο CNN διπλωματική πηγή, λίγο πριν από τις πρώτες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.
Η πηγή του CNN επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι όμηροι βρίσκονταν με τον Ερυθρό Σταυρό και ανέφερε ότι καμία ανταλλαγή δεν αποτελεί μέρος της απελευθέρωσής τους.
Το Κατάρ ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων ομήρων νωρίτερα, ανέφεραν οι «Times of Israel», επικαλούμενοι ανώτερη διπλωματική πηγή.
Οι ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης στην προσπάθεια, δήλωσε η πηγή.
Οι δύο όμηροι αναγνωρίστηκαν επίσημα από το Ισραήλ ως μητέρα και κόρη, η Τζούντιθ και η Νάταλι Ράναν.
Πρώτη δήλωση Μπάιντεν για την απελευθέρωση των δύο ομήρων από τη Χαμάς
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων από το Ιλινόις των ΗΠΑ, που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έχει ως εξής:
«Σήμερα εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι συμπολίτες μας υπέστησαν μια τρομερή δοκιμασία αυτές τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους, η οποία βασανίστηκε από φόβο. Τα άτομα αυτά και η οικογένειά τους θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς αναρρώνουν και θεραπεύονται, και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε την ιδιωτική τους ζωή αυτή τη στιγμή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Κατάρ και του Ισραήλ για τη συνεργασία τους στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο ομήρων.
Οι ΗΠΑ εργάζονται «νυχθημερόν» για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων και δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειές τους για όσους εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.
«Όπως είπα σε αυτές τις οικογένειες, όταν μίλησα μαζί τους την περασμένη εβδομάδα, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τους αγαπημένους τους στην πατρίδα. Ως πρόεδρος, δεν έχω καμία υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Κατάρ: Ελπίζουμε ότι ο διάλογος θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων
Η απελευθέρωση των Αμερικανίδων ομήρων από τη Γάζα έρχεται «μετά από πολλές ημέρες συνεχούς επικοινωνίας» με όλα τα μέρη, ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.
Το Κατάρ ελπίζει ότι ο διάλογος θα οδηγήσει στην «απελευθέρωση όλων των αμάχων ομήρων από κάθε εθνικότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Majed Al-Ansari.
Κυβερνήτης Ιλινόις: Οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η Χαμάς είναι ασφαλείς, λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις JB Pritzker δήλωσε ότι η Natalie και η Judith Raanan είναι ασφαλείς και λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς.
«Είμαι απίστευτα ανακουφισμένος που η Natalie και η Judith Raanan από το Evanston απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία στη Γάζα», δήλωσε ο Pritzker.
«Σε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια επίσκεψη στην αγαπημένη τους οικογένεια στο Ισραήλ, απήχθησαν βίαια από μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε. «Αφού κρατήθηκαν παρά τη θέλησή τους για σχεδόν δύο εβδομάδες, είναι τώρα ασφαλείς και λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη».
«Ανυπομονώ να τις καλωσορίσω πίσω στο σπίτι τους, αφού επέδειξαν τεράστια δύναμη και γενναιότητα μπροστά στην αδιανόητη τρομοκρατία. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να προσευχόμαστε για την ασφαλή επιστροφή όσων εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Δεν θα αφήσουμε να νικήσουν αυτοί που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως όπλο τους», δήλωσε η Pritzker.
Al Jazeera: Ο Μπάιντεν έχει καλέσει προσωπικά τις οικογένειες ομήρων της Χαμάς
Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να άσκησαν κάποια πίεση όσον αφορά την καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ, για να μπορέσει να προχωρήσει η διπλωματική αποστολή, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Σύμφωνα με το AL Jazeera, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά του.
«Γνωρίζουμε ότι πριν από μία εβδομάδα είχε καλέσει προσωπικά τις οικογένειες των ομήρων για να τις διαβεβαιώσει ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής του» γράφει το σχετικό ρεπορτάζ, και προσθέτει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν συνεχίζονται νυχθημερόν, με τη συνεργασία του Κατάρ.
Αξιωματούχος της Χαμάς αποκαλεί την απελευθέρωση των δύο ομήρων «χειρονομία καλής θέλησης»
Ο Ghazi Hamad, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των δύο αιχμαλώτων των ΗΠΑ αποτελεί χειρονομία «καλής θέλησης».
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Ghazi Hamad δήλωσε ότι η κίνηση έγινε με τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Ερωτηθείς αν η Χαμάς έλαβε κάτι ως αντάλλαγμα για τους δύο αιχμαλώτους, ο Χαμάντ είπε: «Πρόκειται για μια χειρονομία καλής θέλησης από τη Χαμάς, για να αποδείξει σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Hamad δήλωσε ότι η Χαμάς, η οποία πήρε περισσότερους από 200 αιχμαλώτους κατά τη δολοφονική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, είναι έτοιμη να «αντιμετωπίσει το ζήτημα των αιχμαλώτων με θετικό τρόπο», αλλά πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Χαμάς αντιμετωπίζει τους αιχμαλώτους με «αξιοπρέπεια και σεβασμό».