Ένας Εβραίος και ένας μουσουλμάνος, διασώστες και οι δύο στο Ισραήλ, προσεύχονται μαζί, στέλνοντας ένα ισχυρό και αισιόδοξο μήνυμα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που μαστίζει την ανθρωπότητα χωρίς διακρίσεις.
Στη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, βλέπουμε τον ένα να κοιτάζει προς τη Μέκκα και τον άλλον προς την Ιερουσαλήμ. Ο λόγος για τους Avraham Mintz και Zoher Abu Jama, οι οποίοι μόλις είχαν ανταποκριθεί σε μια κλήση που αφορούσε μια 41χρονη γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, στην πόλη του Ισραήλ Be'er Sheva.
Πριν από αυτό το περιστατικό, είχαν πάει σε έναν 77χρονο άνδρα. Σίγουρα, τους περιμένουν κι άλλες κλήσεις. Γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.
Καθώς το ρολόι πλησίαζε έξι το απόγευμα, οι Mintz και Abu Jama συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να είναι το μόνο διάλειμμα της βάρδιας. Τα δύο μέλη του Magen David Adom (MDA), της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, σταμάτησαν για να προσευχηθούν. Ο Mintz, ο οποίος είναι Εβραίος, στάθηκε βλέποντας προς την Ιερουσαλήμ, με το ασπρόμαυρο σάλι προσευχής του να κρέμεται από τους ώμους του. Ο Abu Jama, ένας μουσουλμάνος, γονάτισε προς τη Μέκκα στο καφέ και λευκό χαλί προσευχής του.
Για τους δύο διασώστες, που εργάζονται συνήθως μαζί δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, η κοινή προσευχή δεν ήταν κάτι καινούργιο. Για τόσους πολλούς άλλους, ήταν μια εικόνα που εμπνέει εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.
Η φωτογραφία των δύο ανδρών, που τραβήχτηκε από έναν συνάδελφό τους, γρήγορα έγινε viral, συγκεντρώνοντας χιλιάδες likes στα social media, ενώ προβλήθηκε και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ένας χρήστης έγραψε στο Instagram: «Είμαι περήφανος για όλες τις υπηρεσίες διάσωσης, δεν έχει σημασία από ποια κοινότητα ή θρησκεία». Στο Twitter, ένας άλλος χρήστης είπε: «Ένας αγώνας! Μια νίκη! Ας ενωθούμε».
«Το γεγονός ότι είναι τόσο απλό, το καθιστά τόσο ισχυρό. Πιστεύω ότι ο Zoher και εγώ και ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι μας και να προσευχηθούμε. Αυτό μένει μόνο», δήλωσε ο Mintz στο CNN.
Ο 42χρονος που ζει στο Be'er Sheva, είναι εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στο MDA και εκπαιδεύει εθελοντές, ενώ είναι πατέρας εννέα παιδιών.
Ο Abu Jama, πατέρας επτά παιδιών από τη γειτονική πόλη Ραχάτ των Βεδουίνων, ήταν ένας από αυτούς τους εθελοντές. Άφησε τη δουλειά του ως εκπαιδευτής οδήγησης για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τώρα.
«Όσον αφορά την πίστη και την προσωπικότητα, πιστεύουμε στα ίδια πράγματα και έχουμε κάτι κοινό», δήλωσε ο 39χρονος στο CNN. «Πιστεύω ότι είναι ένα άτομο που δίνει και παίρνει το αίσθημα της τιμής και αυτό είναι σημαντικό».
Σε ολόκληρο το Ισραήλ, οι ομάδες του MDA δέχονται μέχρι και 100.000 κλήσεις κάποιες μέρες, περισσότερο από 10 φορές τον κανονικό τους όγκο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της MDA, Zaki Heller.
Εκτός από τη συνήθη εργασία των διασωστών, οι ομάδες της MDA είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο ή σε καθορισμένα ξενοδοχεία καραντίνας, τη διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού, τη συλλογή αίματος από αιμοδοσίες και πολλά άλλα.
Ο γενικός διευθυντής του MDA, Eli Bin, έδειχνε υπερηφάνεια όταν μιλούσε για την ομάδα του, αποτελούμενη από 2.500 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και 25.000 εθελοντές. «Οι άνθρωποι του MDA αντιμετωπίζουν τον ιό κοιτάζοντάς τον στα μάτια. Οι εργαζόμενοι του MDA εργάζονται με τα χέρια και τα γάντια τους και τις μάσκες τους», είπε στο CNN. «Είμαστε οι ήρωες του Ισραήλ».
Αν ο Mintz και ο Abu Jama βλέπουν τον εαυτό τους ως ήρωες, σίγουρα δεν το δείχνουν. Ξέρουν τη δουλειά τους και ξέρουν την πίστη τους. «Όλοι φοβούνται τον ιό», είπε ο Mintz. «Κι εμείς το ίδιο, αλλά έχουμε την πεποίθηση ότι όλα είναι υπό τον έλεγχο του Θεού, ευλογημένο το όνομά του. Αυτό το πιστεύουμε και οι δύο».
Ο Abu Jama συμφωνεί με τον συνάδελφό του. «Πιστεύω ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει και θα το ξεπεράσουμε. Πρέπει όλοι να προσευχηθούμε στον Θεό να μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα. Θα ξεπεράσουμε αυτήν την παγκόσμια κρίση».
Οι δύο προσευχήθηκαν για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στο ασθενοφόρο. Και πίσω ξανά στη δουλειά τους, που δεν είναι μια απλή εργασία, αλλά λειτούργημα.