Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη βιώνουν «ανησυχητικό κύμα» ρατσισμού -Τι έδειξε έρευνα για την ισλαμοφοβία - iefimerida.gr

Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη βιώνουν «ανησυχητικό κύμα» ρατσισμού -Τι έδειξε έρευνα για την ισλαμοφοβία

γυναίκα στο Ιράν γυρισμένη με την πλάτη φορώντας παλτό και χιτζάμπ
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη βιώνουν «ανησυχητική αύξηση» του ρατσισμού, σύμφωνα με έρευνα.

Οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν ένα «ανησυχητικό κύμα» ρατσισμού που τροφοδοτείται εν μέρει από «απάνθρωπη αντιμουσουλμανική ρητορική», δήλωσε ο κορυφαίος οργανισμός της ΕΕ για τα δικαιώματα, καθώς δημοσίευσε έρευνα στην οποία σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες μουσουλμάνους δήλωσαν ότι είχαν πρόσφατα βιώσει διακρίσεις, μετέδωσε η Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχητική έρευνα σε 13 κράτη μέλη

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), στην οποία συμμετείχαν 9.600 μουσουλμάνοι σε 13 κράτη μέλη, διαπίστωσε ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις διατρέχουν τις περισσότερες πτυχές της ζωής τους. Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι τα παιδιά υφίστανται εκφοβισμό στο σχολείο, ανισότητες στην πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης και προκαταλήψεις όταν πρόκειται για ενοικίαση ή αγορά κατοικίας. Αν και η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες οδήγησαν σε σκληρά αντίποινα στη Γάζα, ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη δήλωσε ότι οι πληροφορίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εθνικές αρχές υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των περιστατικών με αντιισλαμικά χαρακτηριστηκά συνέχισε να αυξάνεται από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων στην Ευρώπη», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού, Sirpa Rautio. «Αυτό τροφοδοτείται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και επιδεινώνεται από την απάνθρωπη αντιμουσουλμανική ρητορική που βλέπουμε σε όλη την ήπειρο».

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι ευρωπαϊκές αρχές ανά κράτος μέλος προσπάθησαν να περιορίσουν την αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά της μουσουλμανικής και της εβραϊκής κοινότητας, από μια απόπειρα εμπρησμού μιας συναγωγής στο Βερολίνο μέχρι δεκάδες επιστολές με απειλές και προσβολές που στάλθηκαν σε μουσουλμανικά συμβούλια και τζαμιά στη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γίνεται όλο και πιο περίπλοκο να ζεις ως μουσουλμάνος στην ΕΕ»

Ο FRA, μιλώντας με μουσουλμάνους στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία, διαπίστωσε ότι το 47% ανέφερε ότι βίωσε ρατσισμό κατά την πενταετία πριν από το 2022, από 39% το 2016. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κατάσταση των μουσουλμάνων χειροτερεύει», δήλωσε η Vida Beresnevičiūtė, συν-συγγραφέας της έρευνας.

«Γίνεται όλο και πιο περίπλοκο να ζεις ως μουσουλμάνος στην ΕΕ». Τα ποσοστά των αναφερόμενων διακρίσεων φάνηκε να συνδέονται στενά με την άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Αυστρία, όπου το ναζιστικής προέλευσης αντιμεταναστευτικό κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) αναδείχθηκε πρόσφατα ως το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους, το 71% των μουσουλμάνων ανέφεραν πρόσφατες εμπειρίες ρατσισμού, μετέδωσε το βρετανικό μέσο ενημέρωσης. Στη γειτονική Γερμανία, όπου το αντιμεταναστευτικό κόμμα Alternative für Deutschland (Εναλλακτική για τη Γερμανία) κερδίζει συνεχώς έδαφος, το 68% ανέφερε ότι υπέστη διακρίσεις.

Διακρίσεις για τους Μουσουλμάνους στην Ευρώπη

Σε όλα τα 13 κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, το 39% των μουσουλμάνων ανέφερε διακρίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ το 41% εργάζεται σε θέσεις εργασίας για τις οποίες είναι υπερεξειδικευμένοι. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%) δήλωσε ότι παρεμποδίστηκε να αγοράσει ή να νοικιάσει σπίτι λόγω διακρίσεων, έναντι 22% το 2016. «Τα φαινόμενα είναι διάχυτα και επίμονα», δήλωσε η Beresnevičiūtė. «Το εύρος είναι συντριπτικό». Οι συνέπειες αυτού του ρατσισμού ήταν εκτεταμένες και μακροχρόνιες. Οι μουσουλμάνοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, να στοιβάζονται σε υπερπλήρεις κατοικίες και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι σταθερή απασχόληση.

Οι μουσουλμάνοι ερωτηθέντες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Ιδιαίτερα ανησυχητικές ήταν οι εμπειρίες των νεαρών μουσουλμάνων, δήλωσε η Beresnevičiūtė. Περισσότεροι από τους μισούς μουσουλμάνους που γεννήθηκαν στην Ευρώπη (55%) δήλωσαν ότι ένιωσαν φυλετικές διακρίσεις κατά την αναζήτηση εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα παρά το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες γλωσσικές ικανότητες και τα ίδια προσόντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι αποκρουστικό», δήλωσε η Beresnevičiūtė, η οποία σημείωσε ότι πολλοί μουσουλμάνοι ανέφεραν «επικαλυπτόμενες] διακρίσεις, καθώς ένιωθαν ότι στοχοποιούνται τόσο για τη θρησκεία τους όσο και για το χρώμα του δέρματός τους και το εθνοτικό ή μεταναστευτικό τους υπόβαθρο.

«Ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις είναι ένα επίμονο φαινόμενο»

Οι γυναίκες που φορούν θρησκευτική ενδυμασία, όπως μαντίλα, ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων στην αγορά εργασίας. Όταν επρόκειτο για γυναίκες μεταξύ 16 και 24 ετών που φορούν θρησκευτική ενδυμασία, το αναφερόμενο ποσοστό διακρίσεων ανήλθε στο 58%. Λίγοι φαίνεται να αισθάνθηκαν ότι ήταν ωφέλιμο να αναφέρουν τις εμπειρίες τους, με μόλις το 6% να δηλώνει ότι είχε υποβάλει καταγγελία ή αναφορά για κάποιο πρόσφατο περιστατικό.

Ο FRA κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρότερες κυρώσεις για τις διακρίσεις και τα εγκλήματα μίσους, καθώς και να συλλέγουν δεδομένα για την ισότητα, μεταξύ άλλων σχετικά με την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μπορούν να θέτουν καλύτερους στόχους και να παρακολουθούν την πρόοδο.

Στο σύνολό τους, οι εκθέσεις υποδηλώνουν ότι «ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις είναι ένα επίμονο φαινόμενο σε ολόκληρη την ΕΕ και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Beresnevičiūtė, προσθέτοντας «ότι χωρίς συγκεκριμένες προσπάθειες δεν εξαφανίζεται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ