Μεσανατολικό: Αραβες και μουσουλμάνοι Αμερικανοί επικρίνουν τον Μπάιντεν για τη στάση του - iefimerida.gr

Μεσανατολικό: Αραβες και μουσουλμάνοι Αμερικανοί επικρίνουν τον Μπάιντεν για τη στάση του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι άραβες και οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επικρίνουν την απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και του ζητούν να κάνει περισσότερα για να αποφύγει μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει τη στήριξή τους στις εκλογές του 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί Άραβες Αμερικανοί είναι αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ασκήσει πιέσεις για την κήρυξη εκεχειρίας, την ώρα που Παλαιστίνιοι σκοτώνονται ακόμη και την ώρα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν περισσότεροι από δέκα ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, μέλη κοινοτήτων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ρωγμή για την επανεκλογή του Μπάιντεν

Η αυξανόμενη αγανάκτηση ενδέχεται να επηρεάσει τις προσπάθειες επανεκλογής του Μπάιντεν.

Στην πολιτεία του Μίσιγκαν οι Άραβες Αμερικανοί αποτελούν το 5% των ψηφοφόρων. Σε άλλες πολιτείες- κλειδί, όπως η Πενσιλβάνια και το Οχάιο, αποτελούν το 1,7% με 2% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τον Τζιμ Ζόγκμπι, πρόεδρο του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Ο Μπάιντεν κέρδισε στο Μίσιγκαν με 50,6% το 2020, έναντι 47,8% που είχε συγκεντρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, και στην Πενσιλβάνια με 50,01%, έναντι 48,84% για τον Τραμπ, μια διαφορά μικρότερη των 81.000 ψήφων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άραβες και οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί δεν είναι πιθανό να στηρίξουν τον Τραμπ, αλλά ενδέχεται να προτιμήσουν την αποχή και να μην ψηφίσουν ούτε τον Μπάιντεν, εκτιμούν κάποιοι ακτιβιστές. «Πιστεύω όντως ότι θα του κοστίσει το Μίσιγκαν», εκτίμησε η Λάιλα αλ Χάνταν, συγγραφέας και ακτιβίστρια από τη Γάζα που ζει στο Μέριλαντ.

Αν και καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, οι Άραβες Αμερικάνοι και οι μουσουλμάνοι σημειώνουν ότι η απάντηση του Ισραήλ είναι δυσανάλογη. Εξάλλου η αδυναμία του Μπάιντεν να καταδικάσει τον βομβαρδισμό της Γάζας έχει κάνει πολλούς να αμφισβητήσουν τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου για μια εξωτερική πολιτική «με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αιτήματα για αλλαγή

Ο Αμπντουλά Χαμούντι, ο πρώτος Αμερικανός Άραβας δήμαρχος του Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν, όπου ζει ο μεγαλύτερος κατά κεφαλή μουσουλμανικός πληθυσμός στις ΗΠΑ, επέκρινε την αποτυχία του Μπάιντεν να καταδικάσει την πλήρη πολιορκία του επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αποκόπτοντας την παροχή τροφίμων, νερού και καυσίμων στον θύλακα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να μας έχει προετοιμάσει για την πλήρη διαγραφή των φωνών μας και τη σιγή ασυρμάτου από όσους εκλέξαμε για να μας προστατεύουν και να μας εκπροσωπούν», έγραψε στην πλατφόρμα Χ. «Μέλη των οικογενειών μας παγιδευμένα στη Γάζα αγνοούνται, οι εκκλήσεις μας για εκεχειρία πνίγονται από τα τύμπανα του πολέμου».

Ο Λευκός Οίκος έχει επισημάνει ότι τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και άλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις για την απομάκρυνση των Αμερικανών που βρίσκονται στη Γάζα, ενώ χθες Τρίτη ο Μπάιντεν κατήγγειλε ότι η βοήθεια δεν φτάνει «αρκετά γρήγορα» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Λίντα Σάρσουρ, πρώην εκτελεστική διευθύντρια της Αραβικής Αμερικανικής Ένωσης της Νέας Υόρκης, δήλωσε στους εκατοντάδες ανθρώπους που παρέστησαν σε εκδήλωση του Συμβουλίου για τις Αμερικανοϊσλαμικές Σχέσεις (CAIR) το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι θα πρέπει να κάνουν πολιτικές δωρεές με βάση την αλλαγή της πολιτικής.

Πολλοί πιέζουν τον Μπάιντεν να ωθήσει το Ισραήλ να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας «βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα γενοκτονίας στοχοθετώντας όλον τον παλαιστινιακό πληθυσμό», κατήγγειλε το CAIR, η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα είναι «συνεργοί στην εθνοκάθαρση της Γάζας», αν δεν παρέμβουν.

Η πρόθεση του Μπάιντεν να προσφέρει επιπλέον αμερικανική βοήθεια ύψους 14 δισεκ. δολαρίων στο Ισραήλ επίσης προκαλεί αντιδράσεις.

«Αν κοιτάξει κανείς τη ρητορική του, είναι απίστευτο, και τώρα προσπαθούν να δώσουν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, και περίπου 100 εκατ. δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους», σχολίασε ο Σάεντ Άτσαν, Αμερικανοπαλαιστίνιος καθηγητής στο Swarthmore College της Πενσιλβάνια.

Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε με άρθρο του τη Δευτέρα την Ουάσινγκτον να εξακολουθήσει να ηγείται του κόσμου «επιταχύνοντας την πρόσβαση κρίσιμης βοήθειας και προμηθειών στον ολοένα και πιο απελπισμένο πληθυσμό της Γάζας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος απαντά

Ο Μπάιντεν έχει διορίσει περισσότερους άραβες και μουσουλμάνους σε διάφορες πολιτικές θέσεις από οποιονδήποτε προκάτοχό του, όπως και τους δύο πρώτους μουσουλμάνους ομοσπονδιακούς δικαστές, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει την πολιτική του.

Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι έχει επίγνωση και απαντά στις επικρίσεις για τις πολιτικές του οργανώνοντας συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη κοινοτήτων, ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες του Μπάιντεν τόσο δημοσίως όσο και παρασκηνιακά να φροντίσει ότι θα φτάσει στη Γάζα βοήθεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης εκφωνήσει πολλές ομιλίες για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ισλαμοφοβία και το μίσος κάθε είδους.

Ο προσωπάρχης του Μπάιντεν Τζεφ Ζιντς και η σύμβουλός του Ανίτα Νταν έχουν συναντήσεις με μέλη της αραβικής και της μουσουλμανικής κοινότητας καθώς και με εργαζόμενους στον Λευκό Οίκο που ανήκουν σε αυτές, ενώ καλούν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη να κάνουν το ίδιο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο αναπληρωτής του Τζον Φίνερ συναντήθηκαν με Άραβες και μουσουλμάνους Αμερικανούς, εξέχοντα μέλη κοινοτήτων, στις 13 Οκτωβρίου και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποδέχθηκαν 30 Παλαιστινοαμερικανούς νέους την Παρασκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέλη του υπουργείου του σε επιστολή που τους απηύθηνε την Πέμπτη και τη Δευτέρα συναντήθηκε με εκπροσώπους της αραβοαμερικανικής κοινότητας και ομάδες Αμερικανών Εβραίων.

Ένας βετεράνος του υπουργείου, ο Τζος Πολ, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς όπως κατήγγειλε ανώτεροι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ανησυχίες του για «την αποστολή φονικών όπλων στο Ισραήλ την ώρα που οι άνθρωποι στη Γάζα είναι αντιμέτωποι με την εξάλειψή τους», όπως κατήγγειλε σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ