Δύο ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν ακόμη να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα το περάσουν για δεύτερη συνεχή χρονιά κλεισμένοι στα σπίτια τους, με κλειστά καταστήματα και εστιατόρια και περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια.
Στους Αγίους Τόπους οι Καθολικοί μετείχαν στις τελετές της Μεγάλης Παρασκευής εν μέσω ενδείξεων ότι η υγειονομική κρίση πλησιάζει σιγά-σιγά στο τέλος της, αλλά με τα προσκυνήματα ανοικτά για περιορισμένο μόνον αριθμό πιστών και χωρίς τη μαζική συμμετοχή που παρατηρείται συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, την ώρα που η πανδημία μαίνεται ακόμη στις Φιλιππίνες, τη Γαλλία, τη Βραζιλία κι άλλες χώρες με μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό.
Η Ιερουσαλήμ ήταν πέρυσι υπό αυστηρό λοκντάουν, με μικρές μόνον ομάδες κληρικών -συχνά, κεκλεισμένων των θυρών- να μετέχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, σε μια σφοδρή αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, όταν πλήθη προσκυνητών κατέκλυζαν τα προσκυνήματα.
Φέτος, ωστόσο, Φραγκισκανοί μοναχοί ηγήθηκαν της πομπής εκατοντάδων πιστών στην Οδό του Μαρτυρίου (Via Dolorosa), βαδίζοντας στα χνάρια του Ιησού -και του Σίμωνα του Κυρηναίου- μέχρι τον Γολγοθά, ψάλλοντας ύμνους με τηλεβόες.
Μια άλλη ομάδα πιστών μετέφερε έναν ξύλινο σταυρό κατά μήκος της πορείας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, με συχνές στάσεις για προσευχές. Ο Ναός του Παναγίου Τάφου παραμένει πάντως ανοικτός σε επισκέπτες, με μάσκες, που τηρούν τις αναγκαίες κοινωνικές αποστάσεις.
Υστερα από μια από τις πιο επιτυχημένες παγκοσμίως εμβολιαστικές εκστρατείες, το Ισραήλ μπόρεσε να ξανανοίξει εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώρους λατρείας, αλλά τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν περιορισμένα λόγω της καραντίνας που επιβάλλεται κατά την άφιξη και άλλων μέτρων, που κράτησαν φέτος μακριά τους ξένους προσκυνητές, που συνήθως κατακλύζουν την Ιερουσαλήμ στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή με μια επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο της Αγίας Έδρας, όπου εθελοντές χορήγησαν τα τελευταία 24ωρα κάπου 1.200 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε οικονομικά ασθενείς και μη προνομιούχους στη Ρώμη.
Το Βατικανό αγόρασε δική του ποσότητα δόσεων για τον εμβολιασμό του προσωπικού της Αγίας Έδρας και των οικογενειών τους και μοιράζει το πλεόνασμα σε άστεγους.
Αργότερα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος θα ηγηθεί της λιτανείας του Σταυρού σε μια σχεδόν άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, αντί για το δημοφιλές τελετουργικό με τις λαμπάδες στο Κολοσσαίο.
Στη Γαλλία, η πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας, που ξεκινά στις 19:00 τοπική ώρα, υποχρεώνει τις ενορίες να μεταθέσουν νωρίτερα τις παραδοσιακές λιτανείες της Μεγάλης Παρασκευής.
Τοπικά λοκντάουν έχουν επιβληθεί σε 19 διαμερίσματα της χώρας, όπου οι πιστοί μπορούν να παραστούν σε ημερήσιες Λειτουργίες εφόσον υπογράψουν το σχετικό έγγραφο μετακινήσεων.
Αν και από αύριο θα ισχύσει ένα τρίτο light lockdown, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν επέβαλε απαγόρευση στις μετακινήσεις στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών, επιτρέποντας στους συμπατριώτες του να ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.
Λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής δεν θα γίνει φέτος στην κατεστραμμένη από την πυρκαγιά Παναγία των Παρισίων, αλλά το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, ένα από τα ανεκτίμητα κειμήλιά της, θα τεθεί για προσκύνηση στον κοντινό ναό του Αγίου Γερμανού l’ Auxerrois.
Στην Ισπανία ούτε φέτος θα γίνουν οι παραδοσιακές λιτανείες και μόνο σε περιορισμένο αριθμό πιστών θα επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς. Πολλές ενορίες μεταδίδουν διαδικτυακά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στις Φιλιππίνες οι δρόμοι ήταν απόκοσμα βουβοί, με τις θρησκευτικές συνάξεις να απαγορεύονται στη Μανίλα και σε τέσσερις επαρχίες.
Η κυβέρνηση έθεσε την περιφέρεια της πρωτεύουσας με τα άνω των 25 εκατομμυρίων κατοίκων ξανά σε λοκντάουν αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.