Μουντιάλ 2022: Φίλαθλοι ζουν σε «πόλεις» από κοντέινερ και πλαστικό -Τα πληρώνουν «χρυσά» - iefimerida.gr

Μουντιάλ 2022: Φίλαθλοι ζουν σε «πόλεις» από κοντέινερ και πλαστικό -Τα πληρώνουν «χρυσά»

Μουντιάλ 2022: Φίλαθλοι ζουν σε «πόλεις» από κοντέινερ και πλαστικό
Φωτογραφία από Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά την αίγλη που προσπαθούν να προσδώσουν οι διοργανωτές στο Παγκόσμιο Κυπέλλο 2022 στο Κατάρ, υπάρχουν περιστατικά που προστίθενται σε μια μακρά λίστα με τα «μελανά» σημεία της διοργάνωσης.

Το φετινό Μουντιάλ είναι ίσως από τα πιο αμφιλεγόμενα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και της σεξουαλικότητας -η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη-.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ήδη υπήρξαν αντιδράσεις μετά την απαγόρευση από την FIFA των περιβραχιόνιων «One Love» για την στήριξη της ομοφυλοφιλίας, με πρώτη απ' όλες την Εθνική Γερμανίας, αλλά και για την πίεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να επιβάλλει στο Βέλγιο να αφαιρέσει τη λέξη «Love» που βρισκόταν στο γιακά τη δεύτερης εμφάνισής του και παραπέμπει στοTomorrowland.

Αυτοσχέδιες πόλεις από κοντέινερ & πλαστικές σκηνές

Πλέον στο φως βγαίνουν και άλλες αδυναμίες της διοργάνωσης, που αφορούν τον τρόπο και... τόπο διαμονής των φιλάθλων που συρρέουν καθημερινά στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Η άφιξη ενός εκατομμυρίου φιλάθλων και η έλλειψη ξενοδοχειακών καταλυμάτων οδήγησε τους διοργανωτές να χτίσουν αρκετές «πόλεις» και από κοντέινερ και σκηνές από πλαστικό.

Η Ντόχα έχει πολλά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι τα κρεβάτια των ξενοδοχείων, τα οποία είναι μάλλον σε έλλειψη. Έτσι οι διοργανωτές, αποφάσισαν να «καλύψουν» τις ελλείψεις... τοποθετώντας μικρά κρεβάτια σε σκηνές και κοντέινερ, τη στιγμή που μάλιστα στη Ντόχα η θερμοκρασία σκαρφαλώνει στους 30 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία από Marca.com
Φωτογραφία από Marca.com

Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, οι χώροι αυτοί αναφέρονται ως «χωριά για φιλάθλους» και αν δούμε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στα social media θα διαπιστώσουμε ότι φαίνονται όμορφα, ώστοσο τόσο οι συνθήκες μέσα στη ζέστη, όσο και τα χρήματα (από 200 δολάρια η διανυχτέρευση), αλλά και οι μαρτυρίες φιλάθλων, αποκαλύπτουν πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι είναι πρωτότυπο το ότι κάποιος μπορεί να δει πώς τέσσερις «πόλεις» εμφανίστηκαν από το πουθενά, γύρω από τη Ντόχα για να φιλοξενήσουν το 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, που θα φτάσουν στη χώρα και οι οποίοι αναζητούν ένα κρεβάτι και ένα ντους και δεν τους πειράζει να πληρώσουν τιμές πολυτελών ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ιστοσελίδα: «Εξερευνήστε μια ποικιλία από κατασκηνώσεις και καταλύματα σε στυλ καμπίνας που έχουν σχεδιαστεί για τους φανατικούς οπαδούς».

Φωτογραγία από qatar2022.qa
Φωτογραγία από qatar2022.qa

Μαρτυρίες για κακές συνθήκες και προβλήματα

Βέβαια, μία βόλτα να κάνουμε στο Twitter δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε παράπονα για τα «κενά» που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα «χωριά των φιλάθλων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας χρήστης γράφει: «Το Κατάρ έχει προβλήματα με τη στέγαση (κυριολεκτικά ακόμα έχτιζαν ένα από τα χωριά των φιλάθλων μέχρι και πριν από 2 ημέρες), αλλά ακόμα δεν κάνουν επιστροφή χρημάτων αν ακυρώσεις την κράτησή σου. Ούτε ένα σεντ».

Άλλος χρήστης αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι τα χωριά των φιλάθλων «είναι απαίσια, οι σωλήνες νερού έχουν καφέ νερό, ο ηλεκτρισμός λειτουργεί μόνο στα μισά οικόπεδα, τα υδραυλικά που μυρίζουν απαίσια έξω και πολλά άλλα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ προσέφεραν στους δυσαρεστημένους φιλάθλους επιστροφές χρημάτων και δωρεάν διαμονή, μετά από μια σειρά παραπόνων σχετικά με το ότι η διαμονή τους σε σκηνές -υπό όχι και τόσο ιδανικές συνθήκες- κόστιζε το λιγότερο 175 λίρες ανά διανυκτέρευση!

Οι χαμηλότερες τιμές είναι 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ φτάνουν τα 1.000 ευρώ σε ένα νεοσύστατο πολυτελές αγρόκτημα. Άλλοι αποφάσισαν να μείνουν σε κρουαζιερόπλοια με περίπου 250 ευρώ τη βραδιά και οι υπόλοιποι που δεν βρήκαν θέση επέλεξαν το Ντουμπάι ή το Άμπου Ντάμπι.

Μάλιστα ένας χρήστης έγραψε στο Twitter: «Αυτό το φαγητό σερβίρουν στο Κατάρ στα χωριά των φιλάθλων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι και την Τρίτη (22/11) εξακολουθούσαν να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε αυτές τις μεταλλικές ή πλαστικές «πόλεις».

Μεξικανοί, Αργεντινοί, Σαουδάραβες, Εκουαδοριανοί, Μαροκινοί... αλλά όχι Ισπανοί. Κάποιοι φίλαθλοι έφτασαν και είδαν ότι όλα είναι καλά, αλλά άλλοι είχαν «παραισθήσεις» στη σκέψη ότι ξαφνικά θα βρίσκονταν μέσα σε μια «θάλασσα» από πλαστικό και κοντέινερ.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω καν πόση ώρα μας πήρε να φτάσουμε εδώ. Έχουμε έρθει δώδεκα άτομα και η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να πάω κάπου αλλού διακοπές. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε», λέει μια Μεξικανή που μόλις έφτασε. Άλλοι, ωστόσο, δεν ήταν τόσο σίγουροι αν τους άρεσε ή όχι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας Μεξικανός πατέρας και ένας γιος χρειάστηκαν μιάμιση μέρα για να φτάσουν στη Ντόχα, και όταν έφτασαν, απογοητεύτηκαν από τους στρατώνες και το «πόσο μακριά είναι από τα πάντα».

Φίλαθλοι πήραν πακέτα, αλλά έμειναν χωρίς εισιτήριο...

Παράλληλα, πολλοί φίλαθλοι διαμαρτύρονται ότι ενώ έχουν κλείσει πακέτα για το Παγκόσμιο Κύπελλο για συγκεκριμένα ματς, έχουν μείνει απ' έξω χωρίς εισιτήριο.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν κάποιοι που αγόρασαν το ταξίδι μέσω διαφορετικών ταξιδιωτικών πρακτόρων, δεν βρήκαν τα εισιτήρια που είχαν αγοράσει.

«Έχω ξοδέψει 8.000 δολάρια για έντεκα ημέρες, αλλά δεν είμαι εδώ για να δω αξιοθέατα, είμαι εδώ για να δω την Αργεντινή και κανείς από την εταιρεία δεν έχει εμφανιστεί. Δεν απαντούν και η Αργεντινή παίζει σε τρεις ώρες», είπε ένας θυμωμένος οπαδός στην ισπανική ιστοσελίδα Marca.com, πριν το παιχνίδι της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία, όπου μάλλον θα ήταν ακόμη πιο θυμωμένος μετά τη λήξη του...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ