Στην κορυφαία δεκάδα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη περιλαμβάνεται πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ο Ινδός Μουκές Αμπάνι, εκτοπίζοντας από την ένατη θέση της σχετικής λίστας του Bloomberg τον Λάρι Έλισον της Oracle και την κληρονόμο της αυτοκρατορίας της L’ Oreal Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς.
Ο πατριάρχης της πλουσιότερης οικογένειας της Ασίας, ήταν μεταξύ των δισεκατομμυριούχων που έβγαλαν τα περισσότερα λεφτά πέρυσι και πρόσφατα η περιουσία του εκτοξεύτηκε στα 64,5 δισ. δολάρια.
Την ώρα που η ινδική οικονομία γονάτιζε λόγω του lockdown, που επιβλήθηκε για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα οι εταιρείες του Μουκές Αμπάνι -και ιδιαίτερα ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Jio – κατέγραφαν νέα κέρδη.
Το οικονομικό χάσμα στην Ινδία
Η άνοδος του 63χρονου δισεκατομμυριούχου, προέδρου και CEO της Reliance Industries Ltd. την ώρα που η Ινδία ετοιμάζεται για τη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών, θυμίζει το βαθύ οικονομικό χάσμα στην ασιατική χώρα, όπου το 10% ελέγχει πάνω από τα τρία τέταρτα του συνολικού της πλούτου. Ο Αμπάνι, που ξόδεψε λεφτά με τη σέσουλα στο γάμο της κόρης του προ διετίας, ζει σε μια έπαυλη 27 ορόφων και 36.000 τετραγωνικών μέτρων, που ονομάζεται Antilia, όπως ένα μυθικό νησί του Ατλαντικού.
Το κτίριο αυτό διαθέτει τρία ελικοδρόμια στην οροφή του, χώρο στάθμευσης για 168 αυτοκίνητα, ιδιωτικό κινηματογράφο 50 θέσεων, τεράστια αίθουσα χορού με κρυστάλλινους πολυελαίους, τρεις ορόφους με «κρεμαστούς κήπους» σαν εκείνους της Βαβυλώνας, στούντιο γιόγκα, σπα και αίθουσα γυμναστικής.
Η λέσχη των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων του πλανήτη
Στην κορυφή της πρώτης δεκάδας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη παραμένει πάντως ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος με περιουσία 160,1 δισ. δολαρίων, που θα έφθανε σήμερα τα 206 αν δεν είχε χωρίσει πέρυσι από τη Μακένζι Μπέζος.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (108,6 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθούν ο πρόεδρος και CEO της LVMH Μπερνάρ Αρνό (102,8 δισ. δολάρια), o Διευθύνων Σύμβουλος της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ (87,9), ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ (71,4), ο πρώην CEO της Microsoft Στιβ Μπάλμερ και οι συνιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν (68,1 και 66 δισ. δολάρια αντίστοιχα).