Χάκερ προκαλούν κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Μόσχα στέλνοντας δεκάδες ταξί με ψεύτικες κλήσεις στη ρωσική πρωτεύουσα.
Χάκερ στόχευσαν μια ρωσική εφαρμογή ταξί χθες, Πέμπτη, στέλνοντας εκατοντάδες οδηγούς στην ίδια διεύθυνση στη Μόσχας, προκαλώντας τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης.
Το Yandex Taxi, μια ρωσική εφαρμογή παρόμοια με την Uber που επιτρέπει στους χρήστες να καλέσουν ταξί στην τοποθεσία τους, αναφέρθηκε ότι είχε γίνει στόχος χάκερ το πρωί. Η εταιρεία επιβεβαίωσε αργότερα το περιστατικό σε ανακοίνωσή της.
«Το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, το Yandex Taxi αντιμετώπισε μια προσπάθεια από χάκερ να μπολοκάρουν την υπηρεσία . Αρκετές δεκάδες οδηγοί έλαβαν μαζικές παραγγελίες στην περιοχή Fili», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της στο ρωσικό Forbes.ru.
Με τις οκτώ έως δέκα λωρίδες της, η λεωφόρος Κουτουζόβσκι σπάνια έχει μποτιλιάρισμα. Ωστόσο, οι οδηγοί πέρασαν περίπου 40 λεπτά στην κίνηση λόγω των fake εντολών παραλαβής ταξί.
Η εταιρεία είπε ότι το τμήμα ηλεκτρονικής ασφαλείας της εταιρείας «σταμάτησε αμέσως τις προσπάθειες ψεύτικων κλήσεων ταξί». Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει το κλείδωμα του δικτύου.
«Οι οδηγοί βρισκόντουσαν ακόμα περίπου 40 λεπτά σε μποτιλιάρισμα λόγω ψεύτικων κλήσεων. Το θέμα της αποζημίωσης θα λυθεί στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η εταιρεία στη χθεσινή της ανακοίνωση.
Πιθανότατα σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η εταιρεία τόνισε ότι προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, «ο αλγόριθμος για τον εντοπισμό και την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων έχει ήδη βελτιωθεί». Επίσης δεν αποκαλύφθηκε ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση αλλα πιθανότατα σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει η Daily Mail.
Η πόλεμος στην Ουκρανία συνοδεύεται από έναν πόλεμο στον κυβερνοχώρο όπυο χάκερ και σύμμαχοί τους από τις δύο πλευρές πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορες υπηρεσίες.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν του πολέμου, ο Μιχαΐλο Φεντόροφ, υπουργός Ψηφιακής Τεχνολογίας της Ουκρανίας κάλεσε εθελοντές να δημιουργήσουν έναν «στρατό πληροφορικής» από χάκερ για να βοηθήσουν στον αγώνα της χώρας του ενάντια στη Ρωσία, η οποία φημίζεται για την «υπεροπλία» της στο κυβερνοχώρο.