Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 9:00 ώρα Ελλάδος για να επιτρέψουν δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε πόλεις της Ουκρανίας.
Η απόφαση αυτή αφορά στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Interfax. Ένα «καθεστώς σίγασης» θα εφαρμοστεί για την έξοδο του άμαχου πληθυσμού από τις πόλεις και έχει συμφωνηθεί με τις ουκρανικές αρχές, συμπλήρωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) «η ρωσική πλευρά κηρύσσει καθεστώς σίγασης (των όπλων), ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 τοπική ώρα η εκκένωση των αμάχων στη Μαριούπολη
Η Ουκρανία επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός, για να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν, δήλωσε ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ανώτερο στέλεχος του κόμματος του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας από την Ουκρανία. O Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντονέτσκ επιβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε στις 09:00 τοπική ώρα, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 16:00.
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος οδηγεί από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια της δυτικής Ουκρανίας. Τα λεωφορεία με τους αμάχους θα αναχωρούν από τρεις τοποθεσίες στην πόλη και θα επιτρέπεται όσοι θέλουν να φεύγουν με τα αυτοκίνητά τους κατά μήκος της διαδρομής που έχει οριστεί. Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ζήτησε από τους οδηγούς να αξιοποιήσουν πλήρως όλο τον χώρο που διαθέτουν στα οχήματά τους. Απαγορεύεται αυστηρά το ταξίδι εκτός του συμφωνημένου δρομολογίου.
Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.
«Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.
«Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.
Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες και να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες πόλεις είχε συμφωνηθεί στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας.
Πόλεμος Ουκρανία: Οι Ρώσοι απέκλεισαν πλήρως τη Μαριούπολη
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης προειδοποίησε νωρίτερα ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία έχει «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ότι τα αποθέματα τροφίμων είναι πολύ χαμηλά.
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.
«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.
Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.
Ουκρανία: Τι σημαίνει η κατάληψη της Μαριούπολης
Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.
Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.
«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».
Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών. Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.
«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε, σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.
Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας.
«Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε.
Δραματική η κατάσταση στη Βολνοβάκα, πτώματα στους δρόμους
Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σκληρότερες ρωσικές επιθέσεις. Οι κάτοικοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί, οι επιθέσεις με ρουκέτες και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει σχεδόν κάθε κτίριο στην πόλη, που απέχει περίπου 48 χλμ. από τη Μαριούπολη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ουκρανίας, κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έμα Γκρέιαμ Χάρσιον ανέφερε για την τρομερή κατάσταση στην πόλη: «Στη Βολνοβάκα , η επίθεση είναι ακόμα τόσο έντονη που τα πτώματα δεν έχουν περισυλλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Ντμίτρο Λούμπινετς.
Οι Ουκρανοί -αρκετά γενναίοι ακόμη για να φέρνουν σε πέρας αποστολές διάσωσης - επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς. Χιλιάδες εξ' αυτών είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού, προφυλαγμένοι από μια φαινομενικά παράλογη επίθεση σε μια πόλη που ο Λούμπινετς λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της.
Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, λέει. "Δεν σταματάνε ποτέ ποτέ, κάθε πέντε λεπτά πέφτουν όλμοι ή βλήματα πυροβολικού, ορισμένα κτίρια έχουν πληγεί από εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων», είπε τηλεφωνικά. "Στην πόλη δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες ζημιές. Έτσι κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς"».
Ουκρανία: Συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Κύπρου) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.