Αποφασισμένος να κλιμακώσει την κόντρα με τoν Εμανουέλ Μακρόν για την ακύρωση της συμφωνίας προμήθειας υποβρυχίων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί «συκοφαντίες» και «σφυροκόπημα» της χώρας του.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι γνωρίζει πώς ο Μόρισον του είπε ψέμματα για την πρόθεσή του να ακυρώσει το deal. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός το αρνείται, αλλά κατηγορείται ότι διαστρεβλώνει κυνικά τις δηλώσεις του του Μακρόν εμφανίζοντάς τον ως επιτιθέμενο κατά της Αυστραλίας κι όχι κατά του ίδιου προσωπικά. «Έχω φαρδιούς ώμους. Μπορώ να το αντιμετωπίσω. Αλλά αυτές οι συκοφαντίες, δεν θα ανεχθώ το σφυροκόπημα της Αυστραλίας. Δεν θα το ανεχθώ εκ μέρους των Αυστραλών», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αυστραλία ακύρωσε την ύψους 37 δισ. δολαρίων συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια 12 ντιζελοκίνητων υποβρυχίων μετά το αμυντικό σύμφωνo -γνωστό ως ΑUKUS – που υπέγραψε με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και το οποίο παρέχει στην Καμπέρα πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ως στρατηγικό αντιστάθμισμα απέναντι στον αναδυόμενο κινεζικό γίγαντα. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, εξόργισε τη Γαλλία, που κατήγγειλε «πισώπλατη μαχαιριά» και ανακάλεσε προσωρινά τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία.
Μακρόν και Μόρισον συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την κρίση αυτή το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, αλλά όταν ρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος αν νομίζει ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός του απέκρυψε την αλήθεια απάντησε: «Δεν το νομίζω, το ξέρω». Τόνισε πάντως στους Αυστραλούς δημοσιογράφους ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη χώρα τους, αλλά «όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με αυτήν την αξία». Μιλώντας στη Γλασκώβη ο Μόρισον επέμεινε ότι δεν θέλει να «προσωποποιήσει» την κόντρα, αναγνωρίζοντας ότι η Γαλλία ένιωσε προσβεβλημένη, Αλλά δήλωσε ότι από τον περασμένο Ιούνιο είχε διατυπώσει στον Μακρόν τις ανησυχίες του για σημεία της γαλλο-αυστραλικής συμφωνίας για τα υποβρύχια. Αυστραλοί πολιτικοί σχολιαστές κατηγόρησαν, πάντως, τον Μόρισον και τους συμβούλους του ότι προσπαθούν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της κόντρας με τη Γαλλία στο εσωτερικό προσπαθώντας να εμφανίσουν τις επικρίσεις του Μακρόν κατά του ιδίου ως επίπληξη της Αυστραλίας.