Δύο Αμερικανοί διαστημικοί μηχανικοί είναι αυτή τη στιγμή κλεισμένοι σε κάψουλα στη Μόσχα, παίρνοντας μέρος σε ένα οκτάμηνο διαστημικό πείραμα της NASA.
Κατά τα φαινόμενα αγνοούν τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τον αγώνα δρόμου Αμερικανών πολιτών να φύγουν από τη Ρωσία.
Πρόκειται για τους Γουίλιαμ Μπράουν και την Άσλεϊ Κοβάλσκι που ζουν σε μία κάψουλα μαζί με τρεις Ρώσους έναν συνάδελφό τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετέχοντας σε ένα πείραμα της NASA γνωστό ως SIRIUS 21, το οποίο περιλαμβάνει απομόνωση για οκτώ μήνες ως μέρος μιας προσομοίωσης διαστημικής αποστολής.
Μπήκαν στην κάψουλα τον Νοέμβριο και δεν πρόκειται να εμφανιστούν μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η μόνη επαφή που έχει η ομάδα με τον έξω κόσμο είναι επιστολές που αποστέλλονται σε έναν ασφαλή server που λειτουργεί από έναν συντονιστή που συμμετέχει στο πείραμα.
Πότε... κλείστηκαν στην κάψουλα της NASA
Η τελευταία φορά που οι φίλοι του Μπράουν είχαν νέα του ήταν πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, και τώρα ανησυχούν για το πόσα γνωρίζει η ομάδα. Επίσης, δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα γράμματα που γράφτηκαν μετά την εισβολή φτάνουν στην ομάδα ή ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του server.
Η NASA δεν θα σχολιάσει πόσα γνωρίζει το πλήρωμα ή αν σκοπεύει ή όχι να τερματίσει το πείραμα και να τους βγάλει έξω. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον κλείσει τον εναέριο χώρο τους στη Ρωσία, που σημαίνει ότι κανένα ρωσικό εμπορικό αεροπλάνο δεν μπορεί να πετάξει προς την Αμερική. Παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν θα ανταποδώσει κλείνοντας τον εναέριο χώρο της Ρωσίας και στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά αν το κάνει, θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη μία έξοδο για τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη χώρα.
Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προειδοποίηση προς όλους τους Αμερικανούς που έμειναν στη Ρωσία ότι θα πρέπει να επιδιώξουν να φύγουν αμέσως.
Ο φωτογράφος Νέιθαν Κρέιν, ο οποίος είναι φίλος με τον Μπράουν, είπε ότι δεν είχε νέα του πριν από την εισβολή την περασμένη εβδομάδα.
«Ήμουν σε επαφή μαζί του την περασμένη εβδομάδα γι' αυτό και γνωρίζει ότι πιθανότατα θα συμβεί, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πόσο εκτενείς είναι οι γνώσεις του για αυτό σε αυτό το σημείο. Δεν έχω λάβει νέα του από την τελευταία επιστολή, κάτι που με κάνει να αναρωτιέμαι αν η ρωσική πλευρά κρατά τις επιστολές, ώστε να μην μάθουν περισσότερα για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αλλά δεν έχω ιδέα», είπε στην DailyMail.com την Τετάρτη.
Θα ανασταλεί το πρόγραμμα της ΝASA;
Ο φωτογράφος είναι μαζί με εκείνους που ελπίζουν ότι η NASA θα αναστείλει το πρόγραμμα και θα βγάλει το πλήρωμα από τη Ρωσία. «Ξέρω ότι η NASA και το πρόγραμμα προσπαθούν να παραμείνουν εκτός πολιτικής, αλλά πιστεύω (και ελπίζω) ότι το πρόγραμμα θα ανασταλεί. Δεν ξέρω τι θα συμβεί», είπε.
Η Κοβάλσκι, 32 ετών, εργαζόταν στο παρελθόν στην Aerospace Corporation στην Καλιφόρνια και ο Μπράουν, 36 ετών, έχει εμπειρία σε «στρατιωτικές, αμυντικές συμβάσεις, συμβουλές υγειονομικής περίθαλψης, software engineering και logistics».
Μαζί τους στην κάψουλα είναι οι Ρώσοι Oleg Blinov, ο διοικητής, η Victoria Kirichenko, η Ekaterina Kariakina και ο Saleh Al Ameri από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλοι τους επιλέχθηκαν μετά από μία διαδικασία ελέγχου από τη NASA, σε συντονισμό με το IMBP - το Κρατικό Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Ρωσίας.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του IMBP ανανεώνονταν συνεχώς με φωτογραφίες του διεθνούς πληρώματος μέσα στην κάψουλα. Το πλήρωμα γιόρτασε τις Ευχαριστίες, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μαζί με γεύματα που προετοίμασαν διεθνείς σεφ. Οι φωτογραφίες ανέβηκαν στον server και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν στον κόσμο.
Πού βρίσκεται η κάψουλα;
Τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαχειρίζονται τώρα στενοί συγγενείς και φίλοι τους.
Η κάψουλα βρίσκεται μέσα σε ένα κτίριο της σοβιετικής εποχής «στα περίχωρα της Μόσχας» και σύμφωνα με ένα προφίλ στο Foreign Policy πέρυσι, το νόημα του πειράματος είναι να μιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο πώς είναι η πραγματική διαστημική εμπειρία για τους αστροναύτες.
Η ομάδα θα υποβάλλεται σε καθημερινά τεστ για να υπολογιστεί πώς το σώμα και το μυαλό τους αντιμετωπίζουν την απομόνωση και τους φυσικούς περιορισμούς.