Σπάνια πλάνα από το μοναδικό ολόλευκο πάντα του πλανήτη κατέγραψε ο φακός της κάμερας στην Κίνα, με το ξεχωριστό «αλμπίνο πάντα» να αλληλεπιδρά με τα... παραδοσιακά ασπρόμαυρα πάντα.
Ειδικότερα, το ολόλευκο πάντα διακρίνεται να πλησιάζει μια μητέρα πάντα και το μικρό της στο Εθνικό Καταφύγιο Φύσης Wolong στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές διαχείρισης του καταφυγίου το Σάββατο.
Στο βίντεο που καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, το ολόλευκο πάντα πλησίασε τη μητέρα πάντα και το μικρό που ξεκουράζεται σε μια κουφάλα δέντρου και της έκανε σήμα να αλληλεπιδράσει. Η μητέρα πάντα φαίνεται να μην φεύγει από το σημείο και να παραμένει ήρεμη, όμως το πάντα αλμπίνο μοιάζει να απομακρύνεται.
Αφού η μητέρα και το μικρό έφυγαν από την κουφάλα του δέντρου, το ολόλευκο πάντα επέστρεψε στην κουφάλα του δέντρου και μύρισε κάθε μέρος όπου βρίσκονταν τα ασπρόμαυρα πάντα.
«Το μικρό στο υλικό είναι περίπου ενός με δύο ετών και το ολόλευκο πάντα έχει σχεδόν το μέγεθος ενός ενήλικου. Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα άγρια πάντα στο Wolong έχουν εισέλθει στην περίοδο του οίστρου, κατά την οποία τα θηλυκά πάντα με τα μικρά τους μπορεί να γίνουν πολύ επιθετικά όταν ένα ενήλικο πάντα πλησιάζει ή εισβάλλει», δήλωσε ο Wei Rongping, ανώτερος μηχανικός στο Κέντρο Διατήρησης και Έρευνας για τα Γιγάντια Πάντα της Κίνας, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
«Αυτό το θηλυκό πάντα ήταν εξαιρετικά "ήρεμο" και δεν ανταποκρινόταν στον γενικό κανόνα. Μια πιθανότητα είναι ότι το θηλυκό πάντα είναι η μητέρα του ολόλευκου πάντα», πρόσθεσε ο Wei.
Υπάρχουν επίσης άλλες 15 βιντεοσκοπήσεις από αλληλεπιδράσεις των τριών πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις αρχές διαχείρισης του καταφυγίου.
Η πρώτη καταγραφή του πάντα αλμπίνο έγινε το 2019
Το χαρακτηριστικό πλάσμα εμφανίστηκε στο προσκήνιο αφού κάμερες υπερύθρων κατέγραψαν τη μορφή του σε ύψος περίπου 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Εθνικό Καταφύγιο Φύσης Wolong τον Απρίλιο του 2019.
Χωρίς κηλίδες στο σώμα του και με μοναδικά κόκκινα μάτια, η επιστημονική κοινότητα κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για πάντα αλμπίνο, το μοναδικό μέχρι στιγμής του είδους του οπουδήποτε στη Γη.