Το Politico επιμένει και -παρά τις κατ' επανάληψη κατηγορηματικές διαψεύσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη- σε άρθρο του επαναφέρει το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού για την προεδρία της Κομισιόν.
Το άρθρο του Politico φέρει τον... εύγλωττο τίτλο: «Το νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να καταστρέψει τη Φον ντερ Λάιεν: Δώστε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της».
«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέταξε την ιδέα στους αρχηγούς της ΕΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάρει τη θέση της», κάτι που -σύμφωνα με το δημοσίευμα- επιβεβαιώνουν πέντε αξιωματούχοι.
«Η δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν παραμένει στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν σταματά τον Μισέλ από το να προτείνει εναλλακτικές και κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να τη ρίξει» σχολιάζει το Politico.
Φιλοξενεί, μάλιστα, δήλωση ενός ανώνυμου αξιωματούχου, που λέει για τον Μισέλ: «Έχει ένα κουτί από μπανανόφλουδες για τη Λάιεν, ώστε να γλιστρήσει και να πεταχτεί εκτός. Στο καλύτερο σενάριο, απλά θα ενοχλήσει (η στάση του), στη χειρότερη θα φέρει αποσταθεροποίηση».
Την ίδια ώρα, ο Μισέλ, αναφερόμενος στη δική του θέση, φέρεται να μετέφερε σε ευρωπαϊκούς κύκλους πως η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, θα ήταν καλύτερη διάδοχός του από τον Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας, τον οποίο στηρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Διαψεύδει η εκπρόσωπος του Μισέλ: Fake news
«Για μια ακόμη φορά, πρόκειται για fake news και ψέματα. Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά σχετικά με τη διαδικασία των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Μισέλ.
Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Τις ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικών καβγάδων μεταξύ του Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν.
Παρ' όλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις στη Φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πελώνη: Ο Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει επανειλημμένα -Στηρίζει 100% Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Παρά τις προθέσεις του Μισέλ, ωστόσο, να προωθήσει το όνομα του Ελληνα πρωθυπουργού στη θέση της Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει επανειλημμένως και δημοσίως το ενδεχόμενο να αναλάβει αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να αφήσει την πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, διευθύντρια διεθνούς στρατηγικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης «έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενδιαφέρεται για κάποια από τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει δυνατά και καθαρά. Υποστηρίζει 100% την Ursula von der Leyen για Πρόεδρο της Επιτροπής, όπως το έκανε από την αρχή».
Γενικός γραμματέας ΕΛΚ: Εντελώς αστείο σενάριο
Ο γ.γ. του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας, χαρακτήρισε το σενάριο για τον Ελληνα πρωθυπουργό και τη Φρεντέρικσεν «εντελώς αστείο. Ούτε μία στο εκατομμύριο».
Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, προς υπεράσπιση του Μισέλ, είπε πως «είναι λογικό να δοκιμάζει να ταράξει τα νερά με διάφορα ονόματα».
Ορισμένοι θεωρούν πως ο Μισέλ προσπαθεί να εκδικηθεί τη Λάιεν, ψάχνοντας για ένα γρήγορο deal, εξαιτίας της πρόθεσης της προέδρου της Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά πτέρυγα και συγκεκριμένα με την ευρωομάδα της Μελόνι.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη η Λάιεν δεν έχει λάβει πρόσκληση για το δείπνο των αρχηγών των κρατών για την προσεχή Δευτέρα, κάτι που χαρακτηρίζουν «παιδιαρίσματα» και «αστεία εκδίκηση». «Από το Sofagate, τώρα έχουμε το dinnergate. Θλιβερό» είπε άλλος αξιωματούχος.
Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως έξι διπλωμάτες συμφώνησαν πως ο Μισέλ πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να ψάξει εναλλακτικές για τις κορυφαίες θέσεις στην Κομισιόν. «ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι θα συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις» γι' αυτόν το σκοπό, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.