Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδό της από τον φαύλο κύκλο εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στους FT ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει μια «ριζική αλλαγή, που θα της επιτρέψει να γίνει success story».
Οι εκλογές πριν από έξι μήνες ήταν «σημείο καμπής» για την Ελλάδα μετά την τετραετία διακυβέρνησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη, προτού τελικά αποδεχθεί και εφαρμόσει κατά το ήμισυ τις εντολές των διεθνών πιστωτών, σημειώνει το άρθρο. «Αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη περίοδο και πιστεύω ότι οι εκλογές αυτές συμβόλισαν ουσιαστικά το τέλος μιας εποχής, που ξεκίνησε με την επέλαση της οικονομικής κρίσης του 2009. Άποψή μου είναι ότι η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν την αναχώρησή του για το Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%.
Το εκτενές άρθρο των FT που υπογράφει η Κέριν Χόουπ με τίτλο «Ελληνική οικονομία: θα συγκρουστεί η πραγματικότητα με τη νέα αισιοδοξία στην Αθήνα», επισημαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα γραφειοκρατικά εμπόδια σ’ αυτές, τα κόκκινα δάνεια που βαρύνουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπαίνει σε έναν νέο, ενάρετο κύκλο
«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Νομίζω πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πραγματικό success story. Δεν έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε με αργούς ρυθμούς. Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο και πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας και πολλή ενέργεια ως χώρα», αναφέρει.
Oι FT σημειώνουν την μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2019 και την σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού, η οποία έχει πέσει κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο της Ιταλίας. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τις κάλπες του Ιουλίου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος» οι κινήσεις της κυβέρνησης για μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 5% σε βάθος τετραετίας να μη μεταφραστούν σε τόνωση των επενδυτικών ροών και της ανάπτυξης. Προσέθεσε πως συναντά επενδυτές σχεδόν καθημερινά.
Η ενίσχυση της οικονομίας και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι τα όπλα που θα επιστρατεύσει η Ελλάδα ώστε να διεκδικήσει χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2021, παρά την έως τώρα διστακτική στάση των εταίρων. «Γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα κενό αξιοπιστίας που πρέπει να γεφυρωθεί, και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.