«Η έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου έχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού, ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία του πιστοποιητικού COVID», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «αποτέλεσε εξάλλου ελληνική πρωτοβουλία», και συμπλήρωσε: «Και χαίρομαι ιδιαίτερα που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Επιταχύνοντας σημαντικά την Επιχείρηση ''Ελευθερία'', χτίζουμε το τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και βέβαια η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε.
«Η ΕΕ να υιοθετήσει το συντομότερο νέο πλέγμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας»
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Οι 4 κυρώσεις που εξετάζουν οι 27 της ΕΕ για τη Λευκορωσία
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27»ήδη βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:
- Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
- Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες
- Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia
- Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση
- Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Λιθουανό Πρόεδρο λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Τετ α τετ με τον Λιθουανό Πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα είχε λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λιθουανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.