Η Μισέλ Ομπάμα είναι σίγουρη ότι πολλοί Αμερικανοί στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του άνδρα της, Μπαράκ, δεν ήταν έτοιμοι για τα φυσικά της μαλλιά.
Το ζεύγος Ομπάμα ήταν η πρώτη μαύρη προεδρική οικογένεια στις ΗΠΑ και η Μισέλ δεν ήθελε να δυσκολέψει την προσαρμογή των Αμερικανών στη νέα πραγματικότητα, λόγος για τον οποίο αποφάσισε να ισιώσει τα μαλλιά της, όπως αποκάλυψε η ίδια κατά την προώθηση του νέου βιβλίου της με τίτλο “The Light We Carry: Οvercoming in Uncertain Times” μαζί με την πρώην παρουσιάστρια talkshow, Έλεν ντε Τζενέρις στο Warner Theatre της Ουάσιγκτον.
Μισέλ Ομπάμα: Οι Αμερικανοί δεν ήταν έτοιμοι για τα κατσαρά μαλλιά μου
Αν και θα ήταν ευκολότερο για την πρώην πρώτη κυρία να φτιάξει πλεξούδες, η Μισέλ Ομπάμα σκέφτηκε τότε: «Όχι, [οι Αμερικανοί] δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό». Και φοβούμενη μήπως τα μαλλιά της θα χρησιμοποιούνταν ως αντιπεριασπισμός, αποφάσισε να τα ισιώσει ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί απερίσπαστη στην ατζέντα του άνδρα της, αντί να είναι υποχρεωμένη να απαντά σε ρατσιστικές ερωτήσεις για τα μαλλιά της.
«Αφήστε με να ισιώσω τα μαλλιά μου», είπε η Μισέλ Ομπάμα. «Ας περάσουμε τη μεταρρύθμιση για την υγειονομική περίθαλψη». Θυμήθηκε δε την αντίδραση των ΜΜΕ όταν ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε το 2014 με ένα μπεζ κοστούμι: «Η μεγάλη ταπείνωση, το σκάνδαλο της κυβέρνησης Ομπάμα».
Σύμφωνα με την πρώτην μαύρη σύζυγο προέδρου των ΗΠΑ τα χτενίσματα είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι μαύρες γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο, αφού τα φυσικά χτενίσματα μπορούν να επικριθούν ως λιγότερο «επαγγελματικά», έστω κι αν είναι ευκολότερο να κυκλοφορούν με τα φυσικά τους μαλλιά. «Πρέπει να το σκεφτούμε το όλο θέμα σχετικά με το “εμφανίζεσαι με τα φυσικά σου μαλλιά;», είπε η Μισέλ Ομπάμα. «Αυτή είναι η εμπειρία των Αφροαμερικανών».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο τον νόμο CROWN Act (»Create a Respectful and Open World for Natural Hair«), που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το χτένισμα, αλλά η Γερουσία δεν έχει ακόμη εγκρίνει το νομοσχέδιο. Αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν περάσει αντίστοιχους νόμους. Η ακροδεξιά βουλευτής Λόρερν Μπέμπερτ το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο των κακών μαλλιών» (“bad hair bill”).