Από το Brexit, η Ιστορία θα θυμηθεί αναμφίβολα τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος για λόγους πολιτικής μεθόδευσης, έβαλε τη χώρα του στην περιπέτεια του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ, πιστεύοντας λανθασμένα ότι θα το κερδίσει.
Θα αναφέρει επίσης τον θλιβερό ακραίο Brexiter Νάιτζελ Φάρατζ, τον γολγοθά της Τερέζα Μέι και κυρίως τον πρωθυπουργό που ολοκλήρωσε και υπέγραψε το Brexit, Μπόρις Τζόνσον.
Αλλά η Ιστορία θα συγκρατήσει και το όνομα του Γάλλου πολιτικού Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το Brexit εξ ονόματος των 27 χωρών της ΕΕ, και με την παροιμιώδη μετριοπάθεια και επιμονή του ενσάρκωσε το πρόσωπο μιας ενωμένης Ευρώπης. Κατά γενική ομολογία η συμβολή του Μισέλ Μπαρνιέ στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Βρετανία υπήρξε καθοριστική χάρη στην ψυχραιμία, την ακρίβεια, την απεριόριστη γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων που διαθέτει. Σήμερα όλοι συζητούν για τα μελλοντικά σχέδια του Μισέλ Μπαρνιέ και τον θεωρούν πιθανό υποψήφιο του γαλλικού συντηρητικού κόμματος, για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2022, αντίπαλο του Εμανουέλ Μακρόν.
Πράγματι, μετά από 4 έτη ψυχοδράματος, οι Ευρωπαίοι και το Λονδίνο κατέληξαν, την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, σε μια συμφωνία, περίπου 1500 σελίδων, η οποία θα καθορίσει τις σχέσεις τους από την 1η Ιανουαρίου 2021. «Ολοκλήρωσα το καθήκον μου, αυτό που μου αναλογούσε», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, λακωνικός όπως πάντα, απευθυνόμενος εμμέσως και στην γκολική δεξιά από την οποία προέρχεται και η οποία ποτέ δεν πίστεψε ότι θα έφερνε σε πέρας το τεράστιο έργο του Brexit. O Mισέλ Μπαρνιέ υπήρξε δύο φορές Επίτροπος της Γαλλίας, πολλές φορές υπουργός, αλλά παρέμενε άγνωστος στο ευρύ κοινό. «Πριν από τέσσερα χρόνια αν σας μιλούσαν για τον Μπαρνιέ θα ρωτούσατε μα, καλά, δεν βγήκε στη σύνταξη;» αναφέρει διπλωμάτης στη γαλλική Le Monde. Ωστόσο, συμπληρώνει η εφημερίδα, το χαρακτηριστικό του Μπαρνιέ είναι ότι δεν εγκαταλείπει ποτέ και βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα.
Το 2014 ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του ως Επίτροπος εσωτερικής αγοράς αλλά απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, στη θέση του Κλοντ Γιουνκέρ. Το συντηρητικό γαλλικό κόμμα UMP του είχε αρνηθεί το χρίσμα για τις τοπικές εκλογές στη Γαλλία και ο Μπαρνιέ, από το 2015, έγινε σύμβουλος ασφαλείας του Γιούνκερ. «Τριγύριζε στους διαδρόμους, συζητούσε με όλο τον κόσμο, σαν να εργαζόταν ακόμη στις Βρυξέλλες», δηλώνει ο διευθυντής του γραφείου του Benoît Le Bret. Σαν να περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Τότε ήταν που η ΕΕ τον όρισε ειδικό διαπραγματευτή για το Brexit.
Ωστόσο, το 2019 ο Μισέλ Μπαρνιέ ήλπισε σε μια νέα υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε αντ’αυτού την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ο Μακρόν με δολοφόνησε» είχε εκμυστηρευτεί τότε ο Μπαρνιέ, ο οποίος προσπάθησε μάταια να κερδίσει μια θέση Επιτρόπου, την οποία ο Μακρόν του αρνήθηκε.
Μετά την ιστορική συμφωνία για το Brexit, ο Μπαρνιέ, ο οποίος γίνεται 70 ετών στις 9 Ιανουαρίου 2021, αλλάζει διάσταση. Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γάλλος πολιτικός άνοιξε τα χαρτιά του και παρουσίασε τις φιλοδοξίες του για το μέλλον. «Είμαι βουνήσιος στην καταγωγή, μου αρέσουν οι δύσκολες διαδρομές όπου πρέπει κάποιος να δείξει επιμονή και αντοχή. Τώρα έχω ανάγκη να ξεκουραστώ αλλά και να ξαναβρώ τους συμπατριώτες μου. Η Γαλλία μου έλειψε εδώ και τέσσερα χρόνια και επομένως θα αφιερώσω στο εξής όλη μου την ενέργεια στη χώρα μου», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Πιστεύω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, με πολλές ανισότητες, με έλλειψη σεβασμού σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Πιστεύω ότι η Γαλλία χρειάζεται όλη την ενέργεια και εγώ θα προσφέρω όση διαθέτω. Πρέπει να κινηθούμε ενωτικά, να σκεφτούμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα μας, να κερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη, να σχεδιάσουμε την οικολογική ανάπτυξη…», πρόσθεσε στην ομιλία του.