Αιχμές για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης άφησε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Κομισιόν να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα για το ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προ διημέρου δεν αρκούν.
Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη (14/9) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως μέσω του περιορισμού των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων και με την περικοπή της κατανάλωσης της EE κατά τις ώρες αιχμής.
Ωστόσο, ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερβεί τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς.
«Είναι καλές προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους δημοσιογράφους. Σχετικά με τα μέτρα για την τιμή στην ενέργεια, απάντησε: «Είναι καλά, ναι, αλλά είναι αρκετά; Δεν νομίζω. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να... πατήσουμε γκάζι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
Υπενθυμίζεται ότι, στο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ανακοίνωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, περιλαμβάνεται πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων αυτών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου, στις 30 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
ΕΕ: Πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος
Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική), από τις οποίες απορρέουν υπερβάλλοντα κέρδη με την πώληση της παραγωγής του σε τιμή πολύ υψηλότερη του κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Κομισιόν πρότεινε τον καθορισμό του πλαφόν των 180 ευρώ/μεγαβατώρα. Η διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο των εισοδημάτων και της χονδρικής τιμής της αγοράς θα αποδίδεται στα κράτη της ΕΕ για να ανακατανεμηθεί στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Ο άνθρακας και το μεθάνιο έχουν αποκλειστεί.
Η επιβολή πλαφόν θα απέδιδε περισσότερα των 140 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ -πέραν της παρούσας ενεργειακής κρίσης- υπόσχεται μια εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το πακέτο αυτό διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα και είναι ποικίλο.
Σαρλ Μισέλ: Έχουμε καλή επαγγελματική σχέση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν
Πάντως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε επικριτικός όσον αφορά τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναφέρει πως η καλύτερη αντίδραση στον φαύλο κύκλο που βυθίζεται η Ευρώπη ενεργειακά, είναι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Μάλιστα, είχε σημειώσει εκ νέου ότι πριν από το καλοκαίρι οι αρχηγοί των κρατών-μελών είχαν ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η Κομισιόν κινήθηκε γρήγορα όπως η αποθήκευση φυσικού αερίου.
«Για παράδειγμα στην αποθήκευση του φυσικού αερίου, υπήρχε καλή συνεργασία της Επιτροπής και των κρατών-μελών» είπε ο Σαρλ Μισέλ. Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι «μπορούμε να αντιδράσουμε στον φαύλο κύκλο, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν διάφορες πιθανές τεχνικές σε σχέση με αυτό και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε επίσης να ενεργήσουμε στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει να αποσυνδέσουμε τον αντίκτυπο του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια».
Σε ερώτηση για τη σχέση του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «υπάρχει μία πολύ καλή επαγγελματική σχέση, αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα», εξηγώντας ότι το Συμβούλιο, η Κομισιόν και το Κοινοβούλιο είναι οι πυλώνες που κάνουν την ΕΕ να λειτουργεί.
Απάντηση της Κομισιόν σε Μισέλ: «Είμαστε σταθερά σε καλό δρόμο»
Τις δηλώσεις του κ. Μισέλ δεν είχε αφήσει αναπάντητες η Κομισιόν, η οποία λίγες ώρες αργότερα, μέσω του επικεφαλής εκπροσώπου της, Ερίκ Μαμέρ. «Είμαστε σταθερά σε καλό δρόμο», είχε τονίσει και πρόσθεσε πως από την πλευρά της η Επιτροπή είναι «εξαιρετικά συνεπής» στο να εξηγεί τι είναι αυτό το οποίο κάνει.
Μάλιστα, ο κ. Μάμερ είχε υπογραμμίσει ότι «ενεργούμε στην εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί και το Συμβούλιο πράγματι ήταν εξαιρετικά γρήγορο απαντώντας στις προτάσεις μας».