Με τη Νικαράγουα να διολισθαίνει τα τελευταία χρόνια σταθερά προς τη δικτατορία η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα έχει επιτεθεί κατά πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, πανεπιστημίων και της Καθολικής Εκκλησίας. Και τώρα κυνηγάει και τις εστεμμένες καλλονές.
Εκεί που οι Αρχές στη Νικαράγουα φαίνονταν να έχουν καταπνίξει κάθε αντικαθεστωτική φωνή, μια 23χρονη καλλονή, η Sheynnis Palacios στέφθηκε Μις Υφήλιος στα καλλιστεία της 18ης Νοεμβρίου.
Ο κόσμος ξεχύθηκε για να πανηγυρίσει στους δρόμους της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, η κυβέρνηση αρχικά χαρακτήρισε «στιγμή χαράς και περηφάνειας» για τη Νικαράγουα τη νίκη της κοπέλας, μέχρι που βγήκαν στο φως φωτογραφίες της Palacios από τη συμμετοχή της σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προ πενταετίες, που κατέπνιξαν οι Αρχές με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τις ζωές τους στη βίαιη καταστολή.
Η εστεμμένη που έγινε σύμβολο αντίστασης στο καθεστώς Ορτέγκα
Από τη νίκη της στο διαγωνισμό της Μις Υφήλιος η Palacios έχει αναδειχθεί σε σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και της λαχτάρας πολλών κατοίκων της Νικαράγουας για αλλαγή. Ορισμένοι συμπατριώτες της είδαν στη λευκή τουαλέτα και γαλάζια κάπα που φορούσε η 23χρονη στην τελετή μια αναφορά στη σημαία της χώρας, που απαγορεύτηκε μετά το 2018.
Η ίδια δεν είπε τίποτε που να ενοχλήσει στην τελετή στέψης της. Αλλά η κυβέρνηση Ορτέγκα πέρασε στην αντεπίθεση, με την αστυνομία να κατηγορεί το βράδυ της Παρασκευής την υπεύθυνη των καλλιστείων Μις Νικαράγουα, Κάρεν Σελεμπέρτι, ότι «έστηνε» σκόπιμα διοργανώσεις, για να κατακτούν αντικαθεστωτικές καλλονές τους τίτλους ομορφιάς στο πλαίσιο μιας υποστηριζόμενης από το εξωτερικό συνωμοσίας για την ενίσχυση της αντιπολίτευσης και την ανατροπή της κυβέρνησης.Στην καταγγελία κατονομάζονταν και ο σύζυγός της και ο γιος της, που παραμένουν άφαντοι.
Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές αν θα επιτραπεί στην Palacios να επιστρέψει στη Νικαράγουα, αφού το καθεστώς Οργέγκα απαγόρευσε στη Σελεμπέρτι να γυρίσει στη χώρα.
Η «παράνοια» της κυβέρνησης της Νικαράγουα
Αναλυτές λένε ότι η επίθεση στο franchise Μις Υφήλιος ήταν το τελευταίο σημάδι παράνοιας από μια κυβέρνηση που έχει φυλακίσει ή απελάσει σχεδόν όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, αφαιρεί τις άδειες ειδησεογραφικών οργανισμών και έχει φυλακίσει Καθολικούς επισκόπους και ιερείς. «Είναι αυτό το περίεργο κράμα φόβου από την πλευρά τους, σε συνδυασμό με ένα αίσθημα ατιμωρησίας», είπε ο Ρικάρντο Ζούνιγκα, ανώτερος σύμβουλος στο αμερικανικό Ινστιτούτο Ειρήνης και πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής.
«Η κυβέρνηση [της Νικαράγουας] έχει δείξει εκνευρισμό», δήλωσε ο Χουάν Παπιέρr, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch για την Αμερική. «Όχι από αδυναμία, αλλά μάλλον από παράνοια. Φοβούνται οτιδήποτε δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως μαζί τους».
Από το 2018, τουλάχιστον 600.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Νικαράγουα μεταναστεύοντας κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κόστα Ρίκα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Νικαράγουα ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, έχοντας απορρίψει την κριτική για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Όσον αφορά τη συστηματική καταστολή και την απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα, αυτή είναι η Βόρεια Κορέα της ηπείρου μας», είπε ο Παπιέρ.