Μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας έστειλε από τη Νορμανδία ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Στην άκρη του γκρεμού, στην κορυφή της βουνοπλαγιάς την οποία σκαρφάλωσαν οι καταδρομείς του αμερικανικού στρατού πριν από 80 χρόνια, την ημέρα απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη σημερινή του ομιλία συνέκρινε τις απειλές που έθετε η ναζιστική Γερμανία με αυτές που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα από δικτάτορες και από τον απολυταρχισμό.
Η ομιλία Μπάιντεν στη Νορμανδία είχε στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά αποτελεί επίσης μια έμμεση κριτική κατά της τάσης απομονωτισμού της Αμερικής που εκφράζει και πρεσβεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αντίπαλος του Δημοκρατικού προέδρου στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν δεν ανέφερε στην ομιλία του ονομαστικά τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του αλλά η ομιλία του επέκρινε τις απομονωτικές τάσεις.
Από τους καταδρομείς του 1944 στην στήριξη της Ουκρανίας σήμερα
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου προέτρεψε τους Αμερικανούς να θυμούνται τους καταδρομείς των οποίων ο δραματικός ηρωισμός την Ημέρα Απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day) βοήθησε στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης.
«Συγκεντρωνόμαστε εδώ σήμερα, όχι μόνο για να τιμήσουμε εκείνους που επέδειξαν τέτοια αξιοθαύμαστη γενναιότητα εκείνη την ημέρα, στις 6 Ιουνίου 1944», τόνισε ο Μπάιντεν. «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε την ηχώ των φωνών τους. Να τους ακούσουμε... Δεν μας ζητούν να ανεβούμε σε αυτές τις βουνοπλαγιές. Μας ζητούν να μείνουμε πιστοί σε αυτό που πρεσβεύει η Αμερική».
Στις 6 Ιουνίου 1944, το επίλεκτο σώμα των Αμερικανών καταδρομέων (U.S. Army Rangers) σκαρφάλωσε βουνοπλαγιές ύψους 30 μέτρων μπροστά από την παραλία Όμαχα υπό τα καταιγιστικά πυρά των ναζιστικών δυνάμεων και κατέλαβαν τμήματα γερμανικού οπλισμού που ήταν προορισμένα να πυροβολήσουν αμερικανικά στρατεύματα που έφταναν να αποβιβαστούν στην ακτή στην Ομάχα και στην κοντινή παραλία Γιούτα.
«Αρνούμαι να πιστέψω ότι το μεγαλείο της Αμερικής ανήκει στο παρελθόν», είπε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του. «Αμφιβάλλει κανείς ότι θα ήθελε η Αμερική να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ευρώπη σήμερα; (...) Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι εκείνοι οι Αμερικάνοι καταδρομείς θα ήθελαν η Αμερική να απομονωθεί σήμερα; (... )» διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος από Πουάντ ντι Χοκ, ένα βραχώδες ακρωτήριο που κατέλαβαν οι συμμαχικές δυνάμεις από τους Γερμανούς στις 6 Ιουνίου 1944.
«Η δημοκρατία ξεκινά από τον καθένα μας», είπε ο Μπάιντεν
«Η δημοκρατία ξεκινά από τον καθένα μας», αυτό είναι το μήνυμα που υπενθύμισε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, στους συμπατριώτες του σήμερα.
Η ομιλία του Μπάιντεν στο Πουάντ ντι Χοκ θύμησε σε πολλούς σημεία της ομιλίας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος πριν από 40 χρόνια την 40ή επέτειο της D-Day εκεί είχε πει ότι «αξίζει να πεθάνει κανείς» για τη δημοκρατία και τόνισε την αμερικανική επιθυμία για ειρήνη σε χρόνια Ψυχρού Πολέμου.
Η ομιλία Μπάιντεν ήταν να χαράξει μια ευθεία γραμμή που διατρέχει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο, την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και τον τρέχοντα πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Χθες ο Αμερικανός έκανε μια παθιασμένη έκκληση για υπεράσπιση της ελευθερίας και προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμο της κατά της Ρωσίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ