Σχέδιο θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού ολοκληρώνει η Τουρκία, στo πλαίσιo του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, στο τελικό του στάδιο είναι επιστημονικός χάρτης που σχεδιάζει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ως σύνορο ελήφθη η «μέση γραμμή».
Σημειώνεται δε ότι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος και ότι πρόκειται για μια επιστημονική και νομική μελέτη. Το επόμενο βήμα θα είναι ο χωροταξικός θαλάσσιος σχεδιασμός της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο»
Το έργο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο ξεκίνησε η Τουρκία προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις γύρω θάλασσες και να αξιολογήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στις θάλασσες στο μέλλον και να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τις θαλάσσιες περιοχές, έχει φθάσει στο τελικό στάδιο, επισημαίνει η Milliyet.
«Με τον χάρτη που δημιούργησε η Τουρκική Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας καθορίστηκαν σύμφωνα με επιστημονικές μεθόδους και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».
«Ακολουθώντας στενά τις μελέτες της ΕΕ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

«Εναρμονισμένη με την ΕΕ»
Ο χάρτης που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (DEHUKAM) του Πανεπιστημίου της Άγκυρας εκπονήθηκε σύμφωνα με το θαλάσσιο κεκτημένο της ΕΕ, τονίζεται.
Ο δρ Mustafa Başkara, διευθυντής του DEHUKAM του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, δήλωσε στη Milliyet: «Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Τουρκικής Δημοκρατίας διεξάγουν μελέτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από το παρελθόν. Ως Κέντρο, έχουμε πραγματοποιήσει κοινά έργα με ορισμένα σχετικά υπουργεία στο πλαίσιο αυτό. Ως DEHUKAM αναλάβαμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε την Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτής της πλατφόρμας, έχουμε συμπεριλάβει στην ιστοσελίδα μας τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία σε σχέση με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τις αρμόδιες αρχές, την υφιστάμενη νομοθετική υποδομή και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά στοιχεία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Θα ανοίξουμε την ιστοσελίδα μας για πρόσβαση το συντομότερο δυνατόν. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο μας είναι ο χάρτης στην πλατφόρμα θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Τουρκίας. Μια μελέτη χάρτη προτάθηκε με τα δεδομένα που ελήφθησαν από τους ενδιαφερόμενους φορείς και βασίστηκε σε ανοικτές πηγές δεδομένων. Η μελέτη αυτή αποτελεί κρίσιμη πηγή αναφοράς για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους ερευνητές και τους επενδυτές. Τα εξωτερικά όρια του χάρτη είναι σημαντικά. Θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν υπόψη οι συγκρούσεις με τις περιοχές κυριαρχίας άλλων χωρών».
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Μεσόγειο ο Başkara δήλωσε: «Όταν εξετάζουμε τη Μεσόγειο, αυτό συνάδει με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ (σ.σ.: Κατεχόμενα) το 2011. Και πάλι, στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, τα δυτικότερα σύνορά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συντεταγμένες των οποίων καθορίστηκαν από τη συμφωνία για τη Λιβύη το 2019, η οποία διαβιβάστηκε στον ΟΗΕ και περιορίστηκε με συντεταγμένες, αντικατοπτρίζονται επίσης, δηλαδή τα σύνορα που δηλώθηκαν από το κράτος μας στον ΟΗΕ καθορίζονται ως εξωτερικά σύνορα».
«Μέση γραμμή στο Αιγαίο»
«Στο Αιγαίο Πέλαγος, η μέση γραμμή μεταξύ των κύριων εδαφών θεωρήθηκε ως όριο», δήλωσε ο Başkara και συνέχισε: «Σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου και τις μεθόδους επίλυσης που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, καθορίσαμε το εξωτερικό όριο της μελέτης θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Τουρκίας με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εντός αυτών των ορίων καταρτίζεται ένας χάρτης στον οποίο περιλαμβάνονται οι περιοχές μεταφορών διαφόρων τομέων, οι περιοχές εξερεύνησης, οι περιοχές έρευνας και οι διάφορες περιοχές από τους θαλάσσιους ενεργειακούς πόρους έως τους υδρογονάνθρακες. Η μελέτη αυτή αποτελεί συγκεκριμένο δείκτη της προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός επιστημονικού οράματος για το όραμα της γαλάζιας πατρίδας της Τουρκίας, έχοντας επίγνωση του οικονομικού δυναμικού, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές».
Πρόσθεσε: «Το κέντρο μας πραγματοποίησε μια τέτοια μελέτη ως πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός ολιστικού και βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης στις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας, προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί η Γαλάζια Πατρίδα τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Το επόμενο βήμα για το κέντρο μας είναι να εργαστεί για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της ΤΔΒΚ. Έχουμε επίσης προετοιμασίες για τον σκοπό αυτόν».
Καταλήγοντας, ο Başkara επισήμανε ότι «αυτός δεν είναι ένας χάρτης που δείχνει τα όρια των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».
«Είναι ένας χάρτης που βασίζεται σε επιστημονικές βάσεις και αποκαλύπτει τον χωροταξικό θαλάσσιο σχεδιασμό. Χρειάζεται ανάπτυξη, αλλαγή και επικαιροποίηση. Είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί αυτός ο χάρτης με τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις ανάγκες του κράτους μας και την αναθεώρηση των περιοχών χρήσης για διαφορετικούς σκοπούς. Με άλλα λόγια, το κάναμε, το βάλαμε στην άκρη, δεν έχει οριστικοποιηθεί. Πρόκειται για μια επιστημονική, ακαδημαϊκή μελέτη που αποκαλύπτει με σαφήνεια τις βάσεις για την ισχυρότερη αξιοποίηση της Γαλάζιας Πατρίδας από την Τουρκία. Η τεχνική της χάραξης της μέσης γραμμής με την Ελλάδας είναι μια μέθοδος που οι διεθνείς συμβάσεις και οι διεθνείς δικαστικές αποφάσεις έχουν προτείνει ως μια λογική λύση στο πρόβλημα αυτό. Είμαστε μια εθνική ερευνητική υποδομή που δραστηριοποιείται στον τομέα του ναυτικού δικαίου. Η οπτική του Κέντρου για το θέμα αυτό αντανακλά όχι μόνο την οπτική της Τουρκίας, αλλά και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πολυετή παρακολούθηση των μελετών στον κόσμο. Η αντανάκλασή της στον χάρτη εκδηλώθηκε με τη μορφή της χάραξης της μέσης γραμμής μεταξύ των κύριων εδαφών, όπως απαιτεί το Διεθνές Δίκαιο».
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία, εκδόθηκε η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου.
