Μιανμάρ: Οι Ροχίνγκια ανησυχούν μετά την επιστροφή του στρατιωτικού καθεστώτος - iefimerida.gr

Μιανμάρ: Οι Ροχίνγκια ανησυχούν μετά την επιστροφή του στρατιωτικού καθεστώτος

Διαδηλώσεις στην Μιανμάρ κατά της χούντας
Διαδηλώσεις στην Μιανμάρ κατά της χούντας -Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, που έχουν γνωρίσει χρόνια διώξεων και περιπλανήσεων, ανησυχούν για την επιστροφή στην εξουσία των στρατιωτικών, φοβούμενοι ένα νέο κύμα βίας στην πολιτεία Ραχίν στην οποία άλλες κοινότητες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τους πραξικοπηματίες.

Μεγάλος μέρος της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας, απάτριδες και διωκόμενοι εδώ και καιρό, έχουν καταφύγει σε υπερπλήρεις καταυλισμούς από τους οποίους δεν έχουν δικαίωμα να βγαίνουν, ενώ δεν έχουν καν πρόσβαση σε ιατρικη φροντίδα καθώς ζουν σε συνθήκες “απαρτχάιντ” όπως καταγγέλλουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ροχίνγκια δεν έχουν ξεχάσει τις διώξεις του στρατού το 2017 στη διάρκεια των οποίων ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν, ενώ περίπου 750.000 μέλη της μειονότητας αυτής κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις ωμότητες, τους βιασμούς και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις.

“Με μια δημοκρατική κυβέρνηση διατηρούσαμε μικρές ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας”, δήλωσε ένας 27χρονος Ροχίνγκια που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος ζει σε έναν καταυλισμό κοντά στη Σίτουε, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ραχίν. “Όμως τώρα είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε”, πρόσθεσε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει τις κατηγορίες για γενοκτονία εις βάρος των αρχών της Μιανμάρ για τις διώξεις του 2017 στην πολιτεία Ραχίν, όπου ζει η πλειονότητα των Ροχίνγκια.

Ο επικεφαλής του βιρμανικού στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, επικεφαλής της χούντας, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η καταστολή ήταν απαραίτητη προκειμένου να τερματιστεί μια εξέγερση στην πολιτεία Ραχίν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος (αυτό το καθεστώς) να εξαπολύσει νέο κύμα βίας στη Ραχίν”, εκτιμά ο Τουν Κιν πρόεδρος της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Burma Rohingya Organisation.

Αφού κατέλαβε την εξουσία, η χούντα δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα σχέδια επαναπατρισμού των προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές, τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια.

Όμως “κανείς δεν πιστεύει λέξη από όσα λένε”, τονίζει ο Τουν Κιν.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που ανατράπηκε την 1η Φεβρουαρίου από το πραξικόπημα, ήταν η ντε φάκτο ηγέτιδα της Μιανμάρ το 2017 όταν εξαπολύθηκαν οι διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια και το 2019 υπερασπίστηκε τον στρατό ενώπιον του ΔΠΔ.

Πέρα από τα σύνορα, στο Μπανγκλαντές, πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν στείλει μηνύματα συμπαράστασης στους διαδηλωτές κατά της χούντας, ζητώντας την επιστροφή της Σου Τσι στην εξουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Αυτή τη φορά, θα είναι διαφορετικά”

Στην πολιτεία Ραχίν, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές και ανήκουν στην εθνότητα Αρακάν, συγκλονίζεται εδώ και δεκαετίες από συγκρούσεις.

Τα τελευταία χρόνια ο στρατός έχει αντιμετωπίσει εκεί τους αντάρτες του στρατού του Αρακάν, ο οποίος μάχεται για να κερδίσει μεγαλύτερη αυτονομία για τους βουδιστές κατοίκους της Ραχίν.

Μερικές ημέρες μετά το πραξικόπημα η χούντα αποκατέστησε τη σύνδεση με το διαδίκτυο στην πολιτεία έπειτα από 19 μήνες και επανέλαβε τη δέσμευσή του στη συμφωνία εκεχειρίας με τους αντάρτες.

Εξάλλου το στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του εθνικιστικού κόμματος της Ραχίν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Παράλληλα απελευθέρωσε, στο πλαίσιο συλλογικής αμνηστίας, τον πρώην επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Άγιε Μάουνγκ, ο οποίος είχε φυλακιστεί το 2019 έπειτα από ομιλία του με την οποία καλούσε τα μέλη της εθνότητας Αρακάν σε εξέγερση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιοι στην περιοχή εκτιμούν ότι μια συμμαχία με τους στρατιωτικούς θα τους δώσει την ευκαιρία στην πολιτεία Ραχίν να κερδίσει περισσότερη αυτονομία.

“Αυτή τη φορά η στρατιωτική κυβέρνηση θα είναι διαφορετική”, διαβεβαίωσε ένας κάτοικος της Μίνμπια, σύμφωνα με τον οποίο η ισχύς του εθνικιστικού κόμματος του Αρακάν (ANP) και ο στρατός του Αρακάν προσέφεραν στη εθνότητα του μεγαλύτερο διαπραγματευτικό βάρος.

Άλλοι ωστόσο συμμερίζονται τους φόβους των Ροχίνγκια για την επιστροφή του στρατιωτικού καθεστώτος, αν και η δεκαετία δημοκρατικής εμπειρίας υπό τη Σου Τσι δεν βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ