Η χούντα της Μιανμάρ καταδίκασε σήμερα την πρώην ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι σε ακόμη τρία χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών, με τον κίνδυνο για συνολική ποινή 120 ετών κάθειρξης σε βάρος της να είναι ορατός .
Το δικαστήριο επιδίκασε την ίδια ποινή εναντίον του πρώην σύμβουλού της, του Αυστραλού οικονομολόγου Σον Τερνέλ, καθώς και τριών άλλων προσώπων.
«Ο Σον Τερνέλ, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι και τρεις ακόμη καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση έκαστος βάσει της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών», επεσήμανε δικαστική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, η οποία πρόσθεσε ότι η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ θα ασκήσει έφεση.
Η Σου Τσι, που ανατράπηκε από το πραξικόπημα του στρατού τον Φεβρουάριο του 2021, είναι αντιμέτωπη με πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εκλογική νοθεία και διαφθορά. Μέχρι στιγμής έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη – πέραν των τριών που της επιβλήθηκαν σήμερα. Συνολικά κινδυνεύει να της επιβληθούν 120 χρόνια κάθειρξης.
Η Σου Τσι συνελήφθη αμέσως μετά το πραξικόπημα, το οποίο έβαλε τέρμα σε μια δεκαετή δημοκρατική παρένθεση για τη Μιανμάρ. Αρχικά κρατούνταν σε άγνωστη τοποθεσία και στα τέλη Ιουνίου μεταφέρθηκε σε φυλακή της Ναϊπιντάου όπου παραμένει στην απομόνωση.
Στο σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών η δίκη της, η οποία ξεκίνησε πριν περισσότερο από έναν χρόνο. Οι δικηγόροι της απαγορεύεται να μιλήσουν στους δημοσιογράφους και σε διεθνείς οργανισμούς.
Ο Τερνέλ, Αυστραλός καθηγητής Οικονομικών, εργαζόταν ως σύμβουλος της Σου Τσι όταν συνελήφθη μερικές ημέρες μετά το πραξικόπημα. Η πηγή επεσήμανε ότι εναντίον του εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες βάσει της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
«Ανοίγει μέτωπο» με Αυστραλία η χούντα της Μιανμάρ
Η σύλληψή του προκάλεσε την αντίδραση της Αυστραλίας, η οποία άσκησε πιέσεις σε γειτονικές χώρες της Μιανμάρ προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στον Τερνέλ.
Σήμερα η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.
«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας απορρίπτει συστηματικά τις κατηγορίες εναντίον του καθηγητή Τερνέλ στη διάρκεια των περισσότερων από 19 μηνών που κρατείται άδικα από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ», δήλωσε σήμερα η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Καμπέρα θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στη χώρα.
Το πραξικόπημα έχει βυθίσει τη Μιανμάρ στο χάος: περισσότεροι από 2.200 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί.