Σεισμός στην Μιανμάρ: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες -Σοκαριστικές μαρτυρίες των κατοίκων [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Σεισμός στην Μιανμάρ: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες -Σοκαριστικές μαρτυρίες των κατοίκων [εικόνες & βίντεο]

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στην Μιανμάρ
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στην Μιανμάρ/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στο Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, πολλοί κάτοικοι έστησαν μικρές σκηνές και ετοιμάστηκαν να κοιμηθούν στους δρόμους αντί να ρισκάρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι εξαντλημένοι και καταβεβλημένοι διασώστες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ εκλιπαρούσαν για βοήθεια σήμερα, Σάββατο, καθώς προσπαθούσαν να απελευθερώσουν εκατοντάδες ανθρώπους παγιδευμένους σε κτίρια που καταστράφηκαν από καταστροφικό σεισμό, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο

Οι διασώστες με σαγιονάρες και ελάχιστο προστατευτικό εξοπλισμό μάζευαν με τα χέρια τα ερείπια των κτιρίων, φωνάζοντας μέσα στα χαλάσματα με την ελπίδα να ακούσουν την κραυγή που απαντούσε κάποιος επιζών, αναφέρει το AFP.

Η νύχτα έχει πέσει αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι στα ερείπια, εδώ και περισσότερες από 30 ώρες. Κάθε λεπτό που περνάει μπορεί να είναι κρίσιμο για την διάσωσή τους. Διασώστες και εθελοντές, αγνοούν το σκοτάδι και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

«Υπάρχουν πολλά θύματα σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Περισσότεροι από 100 ανασύρθηκαν χθες το βράδυ», δήλωσε στο AFP ένας διασώστης που ζήτησε ανωνυμία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000.

Mέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Μιανμάρ είναι 1,644 νεκροί και 3,408 τραυματίες.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ταλανίζεται από έναν λυσσαλέο εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε μια στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία το 2021, και σε μαχητές υπέρ της δημοκρατίας και εθνοτικές ομάδες ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή της. Ο πόλεμος -που διανύει πλέον το πέμπτο έτος του- έχει καταστρέψει τις επικοινωνίες και τις μεταφορές στη Μιανμάρ, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσει κανείς σαφή εικόνα των ζημιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοκαριστική μαρτυρία κατοίκου -«Αναγκάστηκα να τον αφήσω πίσω»

Ένας 39χρονος κάτοικος του Μανταλέι περιέγραψε οδυνηρές σκηνές καθώς προσπάθησε να σώσει έναν άνδρα που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια ενός τζαμιού που κατέρρευσε στο χωριό Σούλε Κόνε αλλά αναγκάστηκε να φύγει λόγω των ισχυρών μετασεισμών, αναφέρει το Reuters.

«Αναγκάστηκα να τον αφήσω πίσω… Μπήκα μέσα για δεύτερη φορά για να προσπαθήσω να τον σώσω», είπε, αρνούμενος να κατονομαστεί. «Ανέσυρα τέσσερις ανθρώπους με τα ίδια μου τα χέρια. Αλλά δυστυχώς, τρεις ήταν ήδη νεκροί και ένας πέθανε στα χέρια μου».

Ο Χετ δήλωσε στο Reuters ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί και ότι ήταν μεταξύ των 23 που έχασαν τη ζωή τους σε τρία τζαμιά που καταστράφηκαν στο χωριό.

Οι αρχές της Μιανμάρ δυσκολεύουν εδώ και δεκαετίες τους μουσουλμάνους να λάβουν άδεια για να επισκευάσουν ή να χτίσουν νέα τζαμιά, σύμφωνα με έκθεση του 2017 από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία αναφέρει ότι τα ιστορικά τζαμιά έχουν υποβαθμιστεί επειδή η συνήθης συντήρηση τους αρνούνταν. Τα βουδιστικά κτίρια επλήγησαν επίσης σοβαρά από τον σεισμό, με 670 μοναστήρια και 290 παγόδες να έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τη στρατιωτική κυβέρνηση. Δεν ανέφερε κανένα τζαμί στην έκθεση ζημιών της. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τα τζαμιά ή να επαληθεύσει τις αναφορές για τις καταρρεύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ακόμα κι αν τους φέρουμε στο νοσοκομείο, δεν μπορούν να τους περιθάλψουν»

Ένας άλλος κάτοικος από την ευρύτερη περιοχή του Μανταλέι προσπαθεί ακόμη να διασώσει ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Αυτός και άλλοι κάτοικοι δεν έχουν μηχανήματα ή εξοπλισμό διάσωσης. Μου

«Σήμερα το πρωί, οι διασώστες βρήκαν ένα παιδί κάτω από τα χαλάσματα που ζητούσε νερό. Έδωσα στο παιδί ένα καλαμάκι για να φτάσει το νερό μέσα από τα συντρίμμια. Μερικές φορές ακούω φωνές που καλούν σε βοήθεια», είπε συντετριμμένος.

«Προσπαθούμε να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί. Αλλά ακόμη και αν καταφέρουμε να τους βγάλουμε έξω και να τους μεταφέρουμε στο νοσοκομείο, δεν μπορούν να τους περιθάλψουν. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό».

Προσθέτει ότι η έλλειψη καυσίμων δυσχεραίνει τα πράγματα, καθώς τα χρειάζονται για τις αντλίες νερού και για τη μεταφορά των τραυματιών. Κανονικά, πολλοί νέοι θα βοηθούσαν σε τέτοιες καταστάσεις, λέει, αλλά από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί επιστράτευσης τον Φεβρουάριο του 2024, πολλοί έχουν φύγει ή έχουν ενταχθεί σε ομάδες αντίστασης που πολεμά την στρατιωτική κυβέρνηση. «Αν επιστρέψουν στις πόλεις θα συλληφθούν. Έτσι, δεν υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι που βοηθούν», είπε στο BBC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μητέρα, είμαι ο γιος σου»

Σπαρακτικά πλάνα δείχνουν έναν άνδρα να σφίγγει το άψυχο χέρι της μητέρας του, το σώμα της οποίας παραμένει παγιδευμένο κάτω από ερείπια στη Μιανμάρ, καθώς της λέει το τελευταίο αντίο, μετέδωσε το CNN.

Ο άνδρας, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε στον σεισμό των 7,7 ρίχτερ της Παρασκευής, φέρεται να φώναζε: «Μητέρα, είμαι ο γιος σου», έλεγε προσευχόμενος παράλληλα.

«Σε παρακαλώ, να είσαι ήσυχη για μένα. Δεν θα πάω σε κανένα μέρος όπου δεν με θέλεις. Ούτε θα κάνω κάτι ανόητο. Θα είμαι καλός, σε παρακαλώ να είσαι σίγουρος για μένα», έλεγε όπως μετέδωσε το CNN.

Ο άνδρας περιγράφει τον εαυτό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κάτοικος της Ναϊπιντάου αλλά δεν είναι σαφές πού τραβήχτηκε το βίντεο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φοβόμαστε ότι κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν»

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι κάτοικοι στην Μιανμάρ φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους, καθώς ανησυχούν για νέο σεισμό και για την κατάσταση των κτιρίων. Στήνουν αυτοσχέδια κρεβάτια στους δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους, καθώς έπεσε η νύχτα. Οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν δεκάδες ανθρώπους να ετοιμάζονται να κοιμηθούν στους δρόμους για δεύτερη νύχτα.

«Φοβόμαστε ότι κάποια αδύναμα κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν» δήλωσε ο Κο Κο, ο οποίος ζήτησε να μην δώσει το πλήρες όνομά του. Ο Ko Ko οδηγούσε με το αυτοκίνητό του όταν το έδαφος σείστηκε για δεύτερη φορά στον μετασεισμό των 6.4 ρίχτερ.

«Σταματήσαμε στη γωνία του δρόμου εξαιτίας της δόνησης. Εκείνη τη στιγμή, ένα νοσοκομείο κατέρρευσε ακριβώς μπροστά μου, και ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης αναδύθηκε όπως βλέπουμε στις ταινίες», είπε.

Το μεγαλύτερο μέρος του Μανταλέι υπέστησε σοβαρές ζημιές, πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές προειδοποίησαν το κοινό στην κοινότητα Αμαραπούρα στο Μανταλέι ότι υπάρχει πιθανότητα νέου σεισμού. Το κοινό έχει ενημερωθεί να για πιθανό σεισμό μεταξύ των μεσάνυχτων και των 08:00 τοπική ώρα την Κυριακή, μετέδωσε πριν από λίγο το BBC.

30χρονη διασώθηκε -Ήταν εγκλωβισμένη για 30 ώρες

Κάμερα κατέγραψε την χαρμόσυνη στιγμή της διάσωσης μιας γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό.

Η 30χρονη Πιού Λάι Κάινγκ διασώθηκε από τα ερείπια του κτιριακού συγκροτήματος κατοικιών Sky Villa 30 ώρες μετά τον σεισμό και μεταφέρθηκε σε φορείο για να την αγκαλιάσει ο σύζυγός της, Γιέ Αούνγκ, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο, μετέδωσε το AFP.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα συντρίμμια εμποδίζουν τις προσπάθειες αρωγής

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ο αγώνας για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζεται μετά τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα συντρίμμια εμποδίζουν την προσπάθεια για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικών προμηθειών -συμπεριλαμβανομένων κιτ τραύματος, φυάλες αίματος και φαρμάκων σε μια χώρα απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της στρατιωτικής χούντας- έχουν επίσης περιπλέξει τις προσπάθειες ανακούφισης, δήλωσε το Σάββατο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Καθώς ξεδιπλώνεται η πλήρης κλίμακα της καταστροφής, απαιτείται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για την υποστήριξη των πληγέντων», πρόσθεσε το OCHA.

Οι διαταραχές στις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες διαδικτύου δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη διανομή της βοήθειας. Από την Παρασκευή, περισσότερα από 1.200 σπίτια, τρία σχολικά κτίρια, ένα ξενοδοχείο και αρκετές θρησκευτικές δομές έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ανέφερε το OCHA, σημειώνοντας επίσης ζημιές σε νοσοκομεία, μεγάλες γέφυρες, πανεπιστήμια, ιστορικά και δημόσια κτίρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες AP

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ