Η ΕΕ κατήγγειλε δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ την καταδίκη της Αούνγκ Σαν Τσου Τσι στη Μιανμάρ.
O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε σήμερα την την άδικη καταδίκη από τη χούντα της Μιανμάρ της πρώην επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι σε νέα ποινή φυλάκισης έξι ετών για κατηγορίες διαφθοράς.
«Καλώ το βιρμανικό καθεστώς να την απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων, καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, και να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση", δήλωσε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.
Ποια είναι η νομπελίστρια Αούνγκ Σαν Σου Τσι
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσιι είναι νομπελίστρια, ακτιβίστρια και πολιτικός. Υπηρέτησε ως Κρατική Σύμβουλος της Μιανμάρ από το 2016 ως το 2021, όπου και ανατράπηκε μαζί με την κυβέρνηση από στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι συνδεμένη με τις λαϊκές εξεγέρσεις του 1988. Αναδείχθηκε σε ηγέτιδα υπέρ της δημοκρατίας. Στις 20 Ιουλίου 1989 της επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός. Της προσφέρθηκε η ελευθερία στην περίπτωση που θα εγκατέλειπε τη χώρα αλλά αρνήθηκε.
Στις γενικές εκλογές του 1990 η Αούνγκ Σαν Σου Κι εξελέγη Πρωθυπουργός της Βιρμανίας, ηγούμενη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, το στρατιωτικό καθεστώς όμως αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία θέτοντας εκτός νόμου το κόμμα της Σαν Σου Κι. Τον ίδιο χρόνο της απονεμήθηκε και το βραβείο Ράφτο. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής της τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και το 1991 με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης.
Ανέλαβε η πρώτη Κρατική Σύμβουλος της Μιανμάρ στις 6 Απριλίου 2016 και υπηρέτησε στη θέση ως την ανατροπή της σε στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου 2021. Ο στρατός ακύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και η Αούνγκ συνελήφθη.
Έγινε γνωστή και στη μεγάλη οθόνη
Το 2011 βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία «The Lady» η οποία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή της Αούνγκ Σαν Σου Κι. Η σεναριογράφος για να δομήσει την ταινία, συνέλεξε στοιχεία από συντρόφους και συγγενείς της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, τα ονόματα των οποίων δεν παρουσιάζονται στους συντελεστές της ταινίας για λόγους ασφαλείας.
Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει συνδέσει το όνομα της με τον αγώνα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την υπέρασπιση των ατομικών και πολιτικών διακιωμάτων στην πολύπαθη χώρα της Ασίας.