Καυτή την ανάσα της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας στην Τουρκία νιώθει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέα δημοσκόπηση.
Το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν και οι εθνικιστές εταίροι του, το ΜΗP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί συγκεντρώνουν ποσοστό 40,7% και ένα ισχνό προβάδισμα 1,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι τριών κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης (39,3%), δηλαδή του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του δεξιού εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ και του Ισλαμιστικού Κόμματος Ευτυχίας (SP) στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Μetropoll για τον Μάιο εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 26,5% (+1,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 8% (από 8,8% στην αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Απριλίου).
Δεύτερο στην προτίμηση των Τούρκων ψηφοφόρων πίσω από το κόμμα του Ερντογάν έρχεται το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 18,4% και ακολουθούν το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα με ποσοστό 13,8% - πολύ πάνω από το όριο εισόδου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση -, το «Καλό Κόμμα» με 12,2%, ενώ οι εθνικιστές εταίροι του Τούρκου Προέδρου στο ΜΗP εξασφαλίζουν ποσοστό 6,5% (από 5,7% τον Απρίλιο).
Η δημοσκόπηση έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, που έχει εκτοξευθεί σε υψηλά εικοσαετίας μετά τον καταποντισμό της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου την περασμένη χρονιά, απειλώντας το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση του τουρκικού ερευνητικού οργανισμού ENAGroup προ ημερών, ο πληθωρισμός στη χώρα ίσως εκτοξευτεί και στο 200%!
Η αντιπολίτευση συζητά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο
Τα έξι κόμματα που απαρτίζουν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης συζήτησαν στο μεταξύ σε συνάντησή τους την Κυριακή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, όπως μετέδωσε η τουρκική υπηρεσία του BBC. Οι ηγέτες των κομμάτων που φιλοδοξούν να εκθρονίσουν τον Ερντογάν ίσως θέσουν το θέμα να στηθούν πρόωρες κάλπες λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας κι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για μια εκλογική αναμέτρηση στις 6 ή τις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ίδιο μέσο ενημέρωσης.
Ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν την οικονομία της χώρας – μεταξύ άλλων με τη διαταγή στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από το 19% στο 14% μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2021 παρά την αύξηση των τιμών - , ήταν που ώθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν πρόωρες εκλογές. Αλλά απορρίπτοντας το αίτημά τους νωρίτερα φέτος ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι κάλπες θα στηθούν όπως έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο του 2023.