Η MI6 αμφιβάλλει πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστηρίζει μια επιστροφή στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Εάν καταφέρουμε να έχουμε μια συμφωνία, αυτό θα είναι πιθανόν το καλύτερο μέσο που ακόμη θα διαθέτουμε για να περιορίσουμε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν έχω πειστεί ότι θα φθάσουμε σε αυτήν», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού, της MI6 κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο 'Ασπεν του Κολοράντο.
«Δεν νομίζω ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία. Οι Ιρανοί δεν θα θέλουν να τεθεί τέλος στις συνομιλίες, συνεπώς αυτές μπορεί να συνεχιστούν για κάποιο χρόνο», πρόσθεσε.
Η ομιλία του Μουρ στο συνέδριο αυτό στην αμερικανική Πολιτεία του Κολοράντο παρουσιάστηκε ως η πρώτη φορά που ο Μουρ μιλούσε δημοσίως στο εξωτερικό.
«Νομίζω ότι η συμφωνία βρίσκεται απολύτως πάνω στο τραπέζι. Και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και η διοίκηση εδώ είναι πολύ, πολύ σαφείς ως προς αυτό. Και δεν νομίζω ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι σχετικά με το θέμα αυτό θα την εμπόδιζαν. Αλλά δεν νομίζω ότι οι Ιρανοί τη θέλουν», επέμεινε ο Μουρ.
Στις 14 Ιουλίου 2015 το Ιράν σύναπτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έξι μεγάλες δυνάμεις, εκ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια συμφωνία -- το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) - που εγγυάτο τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος έναντι μιας χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.