Απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα ξεκαθάρισε ο τρόπος που θα αντιδράσει η Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία τους επόμενους μήνες θα καθορίσει μέλλον.
H Μετσόλα μίλησε στους Ευρωπαίους ηγέτες και έβαλε το λιθαράκι της στην επίτευξη της συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων. Η πιο καθοριστική πλευρά της ολιγόλεπτης παρέμβασής της όμως ήταν η επιμονή της να στηριχθεί με κάθε τρόπο η Ουκρανία σε έναν πόλεμο που απειλούνται οι αξίες και τα ιδανικά της ΕΕ, το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, όπως τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Υπάρχει τίμημα για τον πόλεμο» είπε η Μετσόλα
«Ό,τι καταφέραμε μέχρι τώρα είναι ήδη πρωτοφανές, κρατηθήκαμε ενωμένοι και απαντήσαμε με ενότητα, με τρόπο που ξάφνιασε και τους χειρότερους κυνικούς.
Μέχρι στιγμής, η κοινή γνώμη ήταν μαζί μας. Οι λαοί μας άνοιξαν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους σε 6 εκατομμύρια Ουκρανούς. Έχουν αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό ότι υπάρχει ένα τίμημα για τον πόλεμο και έχουν ζητήσει μια ισχυρή απάντηση.
Η ανησυχία μου τώρα είναι τι συμβαίνει όταν αυτό αναπόφευκτα αλλάξει. Όταν το λεγόμενο «φαινόμενο CNN» του πολέμου, σε συνδυασμό με τη ρωσική παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, μας βάζει όλους υπό αυξημένη πίεση ή όταν οι τιμές παραμένουν υψηλές.
Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας στην περιοχή πέρα από την άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία. Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί και πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία», σημείωσε η Μετσόλα.
Υποψήφια για ένταξη χώρα η Ουκρανία- Μεγάλη ώθηση
«Γνωρίζετε καλά τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Το καθεστώς υποψηφίου θα δώσει στην Ουκρανία ελπίδα. Θα ανοίξει τις πόρτες στην Ουκρανία για να συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα και θα της δώσει χώρο και χρόνο για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Αυτή δεν είναι μια εν μία νυκτί λύση ούτε πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι είναι. Το καθεστώς υποψηφίου - μια πραγματική προοπτική - έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει χώρες - το έχουμε δει με πολλούς γύρω από αυτό το τραπέζι. Και το έχουμε δει στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία - στους οποίους, παρεμπιπτόντως, οφείλουμε πραγματικές απαντήσεις», τόνισε σε αυστηρό ύφος η Μαλτέζα πολιτικός.
«Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι ελπίδα και προοπτική, διαφορετικά θα αναγκάσουμε το Κίεβο να κοιτάξει αλλού. Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που η ΕΕ πρέπει να γίνει μια πραγματική παγκόσμια δύναμη για τη δημοκρατία - φέροντας τη σημαία των φιλελεύθερων δημοκρατιών σε έναν κόσμο που γίνεται πιο περίπλοκος και πιο επικίνδυνος. Κανείς δεν λέει ότι θα είναι εύκολο, ή ακόμα και απλό, αλλά αξίζει τον κόπο», υπογράμμισε.
Κυρώσεις- Δεν πρέπει να φαίνεται αδύναμη η ΕΕ
«Όσον αφορά τις κυρώσεις, η Κομισιόν ήταν τολμηρή - δικαίως - και πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω. Ελπίζω πραγματικά να υπάρξει μια συμφωνία σήμερα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην υπάρξει. Ο στόχος μας πρέπει να παραμείνει η αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια.
Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που κλείνουν τα μάτια, αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόση ευελιξία μπορούμε να επιτρέψουμε χωρίς να χάσουμε την αξιοπιστία μας έναντι των πληθυσμών μας και να φαινόμαστε αδύναμοι μπροστά σε μια Ρωσία που, ξέρουμε, δεν σέβεται την αδυναμία», επεσήμανε η Μετσόλα σπρώχνοντας τη Σύνοδο στη συμφωνία που ακολούθησε, χθες βράδυ.
Λευκορωσία
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έβαλε στο κάδρο και τη Λευκορωσία: «Ο Λουκασένκο και Πούτιν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να συμβαδίζουν με τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε αυτό. Όσοι έχουν εγκαταλείψει τα πάντα για μια δημοκρατική Λευκορωσία και που προσβλέπουν σε εμάς για υποστήριξη, κοιτούν ξανά σε εμάς τώρα».
Ασφάλεια των τροφίμων- Υπαρκτός ο κίνδυνος λοιμού
«Η πίεση που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Ξεπερνά την Ευρώπη. Δεν είναι πέρα από τη σφαίρα των πιθανοτήτων ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πραγματικό λιμό.
Εάν η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να κοπιάζει στα χωράφια της, εξετάζουμε μια παγκόσμια πολυετή έλλειψη προμηθειών τροφίμων» είπε η Μετσόλα ,αναφερόμενη και στο θέμα συζήτησης που ακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, δεύτερη μέρα των εργασιών.
«Η Ρωσία το γνωρίζει αυτό και εκβιάζει τον κόσμο ενώ γεμίζει τις δικές της αποθήκες με κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι και δημητριακά. Χρειάζεται επειγόντως να βρούμε τρόπους για να μεταφέρουμε τα σιτηρά από την Ουκρανία εκεί που χρειάζονται περισσότερο στον κόσμο».
Ενέργεια- Αναπόφευκτη η πράσινη μετάβαση
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει το αναπόφευκτο. Πρέπει να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Το RePowerEU θα συμβάλει στην ταχεία μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα και θα επισπεύσει την πράσινη μετάβαση». «Η επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από τοξικές εξαρτήσεις από αναξιόπιστους συνεργάτες» ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
«Όσον αφορά τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα και στους δύο τομείς με κοινό στόχο να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από σοβαρές διακυμάνσεις τιμών.
Θα πρέπει να εργαστούμε για την ανάπτυξη κοινών μηχανισμών και πλατφορμών αγορών για το φυσικό αέριο και να βελτιστοποιήσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αποτρέπουν τη μελλοντική αστάθεια των τιμών. Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την απαίτηση αποθήκευσης φυσικού αερίου δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε - αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα».
Ασφάλεια και άμυνα- Να αυξήσουμε τους αμυντικούς προϋπολογισμούς
«Η ασφάλεια και η άμυνά μας γίνονται γρήγορα υπαρξιακό ζήτημα. Πρέπει να έχουμε τα εργαλεία για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και μπορούμε να το κάνουμε μόνο μαζί. Η ουσία είναι ότι πρέπει να εργαστούμε για τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα και τη συγκέντρωση των πόρων μας πιο αποτελεσματικά.
Πρέπει να ανταποκριθούμε και μπορούμε να το κάνουμε με τρόπο που να συμπληρώνει αντί να ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ. Αυτό θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Θα υπάρξει ανάγκη να αυξήσουμε τους αμυντικούς μας προϋπολογισμούς και πρέπει να δούμε πώς να ανακατευθύνουμε τα κοινά κονδύλια προς την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων».
Οικονομία- χρειάζεται ισορροπία και ευθύνη
« Τέλος, μια τελευταία λέξη για την οικονομική ευελιξία. Το να επιτρέψουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής των δημοσιονομικών μας κανόνων μέχρι το τέλος του 2023 μπορεί να είναι χρήσιμο άμεσα, με ένα σενάριο μετά τον COVID, έναν πόλεμο στο κατώφλι μας και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή μας μετάβαση.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε το υπερβολικό χρέος να περιορίσει τις δυνατότητες των επόμενων γενεών. Αυτή η ισορροπία και η ευθύνη είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Η Ευρώπη χρειάζεται την ηγεσία μας. Ο τρόπος που θα αντιδράσουμε τους επόμενους μήνες θα καθορίσει το κοινό μας μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαδραματίσει εποικοδομητικά τον ρόλο του», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία της η πρόεδρος Μετσόλα.