Μεταναστευτικό: Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Μεσόγειο δεν ενθαρρύνουν τις απόπειρες διέλευσης, λέει μελέτη - iefimerida.gr

Μεταναστευτικό: Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Μεσόγειο δεν ενθαρρύνουν τις απόπειρες διέλευσης, λέει μελέτη

Μετανάστες σε πλοίο
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μελέτη αναδεικνύει τους λόγους που οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν σταματούν.

Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο δεν έχουν καμία επιρροή στις απόπειρες τους να κάνουν τον διάπλου για να φτάσουν στην Ευρώπη, και οι κύριες αιτίες που τους παρακινούν είναι οι πόλεμοι και οι οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στις χώρες προέλευσής τους, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταναστευτικό: Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο

Η κεντρική Μεσόγειος που συνδέει τις ακτές της Βόρειας Αφρικής με την Ιταλία είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο. Από το 2014, περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έχουν πνιγεί ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν παράνομα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα αποτελούν αντικείμενο «έντονης διαμάχης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες ενθαρρύνονται να κάνουν τον διάπλου αν πιστεύουν ότι θα διασωθούν σε περίπτωση ναυαγίου, σημειώνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Ερευνητές των κοινωνικών επιστημών θέλησαν να ερευνήσουν αν οι διασώσεις, που γίνονται από μη κυβερνητικές οργάνωσης ή κρατικούς φορείς, αποτελούν ή όχι «παράγοντα προσέλκυσης» για τους μετανάστες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από το 2011 έως το 2020 συνέλεξαν δεδομένα από την Frontex, τις ακτοφυλακές της Τυνησίας και της Λιβύης, τον ΔΟΜ και την ολλανδική μκο UNITED for Intercultural Action, η οποία ταυτοποιεί τα θύματα.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν προσομοιώσεις με ένα μοντέλο για να προσδιορίσουν τους παράγοντες που προέβλεπαν καλύτερα τις διακυμάνσεις των διελεύσεων.

Αυτοί οι παράγοντες περιελάμβαναν τον αριθμό των διασώσεων, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις τιμές εμπορευμάτων, τα ποσοστά ανεργίας, τις ένοπλες συγκρούσεις, τις καιρικές συνθήκες, μεταξύ άλλων.

Μεταναστευτικό: Ο αριθμός θαλάσσιων διευλλεύσεων δεν κυμαίνεται ανάλογα με τις διασώσεις

Συμπέρασμα: ο αριθμός των θαλάσσιων διελεύσεων δεν κυμαίνεται ανάλογα με τις διασώσεις. «Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της διάσωσης ζωών στη θάλασσα και των μεταναστευτικών ροών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιούλιαν Γουχαρφένινγκ από το πανεπιστήμιο Χέρτι στο Βερολίνο, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η αιτιώδης συνάφεια δεν στοιχειοθετείται ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων διασώσεων, όπως η επιχείρηση του ιταλικού Ναυτικού "Mare Nostrum" κατά την οποία διασώθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι στη Μεσόγειο μεταξύ 2013 και 2014, τόνισε η Αλεχάντρα Ροντρίγκες Σάντεθ από το Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ, η βασική συντάκτρια της μελέτης.

Αντιθέτως, οι συγκρούσεις, οι φυσικές καταστροφές ή οι τιμές των βασικών προϊόντων στις χώρες προέλευσης, έπαιξαν ρόλο στις διελεύσεις, σημειώνουν οι ερευνητές. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την επιβίβαση.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι διελεύσεις έχουν μειωθεί από το 2017, από τότε που οι ακτοφυλακές άρχισαν να αναχαιτίζουν και να επιστρέφουν πλοία μεταναστών στη Λιβύη, με την υποστήριξη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ