Το σκηνικό στον Έβρο, την άνοιξη του 2020, θυμίζει η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να εργαλειοποιεί, όπως ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, το μεταναστευτικό, στέλνοντας στρατιές προσφύγων και μεταναστών στη μεθόριο.
Στόχος του Λουκασένκο είναι να εκβιάσει με τον πιο κυνικό τρόπο την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στο καθεστώς του, για να μην πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ελέγχει «πλήρως» τις ομάδες των μεταναστών που προσπαθούν να εισβάλουν στα εδάφη της, κάνοντας λόγο για «υβριδικές επιθέσεις».
«Δημιουργώντας μια τεχνητή μεταναστευτική οδό και εκμεταλλευόμενος κυνικά τους μετανάστες [ο Λουκασένκο] επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία και να αναγκάσει την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στο Μινσκ», ανέφερε η κυβέρνηση στη Βαρσοβία.
Τι συμβαίνει στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
Βίντεο από τη μεθόριο δείχνει Λευκορώσους στρατιώτες να συνοδεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία, αν και δεν είναι εύκολη η εξακρίβωση της γνησιότητας των βίντεο, καθώς οι πολωνικές αρχές κρατούν μακριά τους δημοσιογράφους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην περιοχή.
Μετανάστες έστηναν χθες σκηνές στα σύνορα, αφού προσπάθησαν να σπάσουν τον φράχτη που χωρίζει τις δύο χώρες, σύμφωνα με λευκορωσικές πηγές που επικαλείται η DW. Πρόκειται για περίπου 3.000 με 4.000 άτομα, κυρίως Κούρδους από το Ιράκ.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δείχνει άτομα να επιτίθενται με κασμάδες και άλλα εργαλεία στον φράκτη και Πολωνούς στρατιώτες να απαντούν με δακρυγόνα. Κάποια στιγμή οι μετανάστες κατόρθωσαν να καταστρέψουν τμήμα του φράκτη, αλλά οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν το ρήγμα, σχηματίζοντας κλοιό.
Τι απαντά η Λευκορωσία
Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Πολωνία ότι κλιμακώνει τις συγκρούσεις με τη χρήση «δακρυγόνων κατά ατόμων που αποζητούν προστασία (…) Αντιδρώντας, ορισμένοι από τους πρόσφυγες κατέφυγαν σε πιο αποφασιστική δράση κι άρχισαν να γκρεμίζουν τον πολωνικό φράκτη», δήλωσαν στο κρατικό πρακτορείο Belta.
Νωρίτερα, το καθεστώς Λουκασένκο είπε ότι λαμβάνει «τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι διεθνείς δίαυλοι μεταφορών» και καταδίκασε την Πολωνία για αδιαφορία και απάνθρωπη στάση έναντι των προσφύγων.
Kατακραυγή κατά της Λευκορωσίας από ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις για τις κινήσεις του Λουκασένκο. Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν διευρυμένες κυρώσεις κατά των «λευκορωσικών αρχών που ευθύνονται γι’ αυτή την υβριδική επίθεση».
«Πρέπει να κατανοήσουν» [στο Μινσκ] ότι πιέζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών την ΕΕ δεν θα τους βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα μελετήσει πώς θα επιβληθούν κυρώσεις και σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, κάλεσε την ΕΕ να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη διάρκεια αυτής της κρίσης. «Οφείλουμε να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλώ τώρα να ληφθούν μέτρα», δήλωσε στην εφημερίδα «Bild».
Oι ΗΠΑ καταδίκασαν τη Λευκορωσία ότι «χειραγωγεί» ροές μεταναστών στην Ευρώπη. «Όσο το καθεστώς και η Λευκορωσία αρνούνται να σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεχίζουν να καταπιέζουν και να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθεροι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Λουκασένκο και δεν θα μειώσουμε τις εκκλήσεις μας για λογοδοσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
Αλλά και το ΝΑΤΟ καταδίκασε ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η Λευκορωσία «χρησιμοποιεί» το μεταναστευτικό, με την ώθηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία
Η Πολωνία ανέπτυξε πρόσθετες δυνάμεις συνοροφυλάκων, αστυνομικών και στρατιωτών στη μεθόριο με τη Λευκορωσία και, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, διαθέτει τώρα μια δύναμη 12.000 στρατιωτών στην περιοχή, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί και έφεδροι στις μεθόριες περιοχές. «Προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάριους Καμίνσκι.
Η Πολωνική Συνοριοφυλακή ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα κλείσει το συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα.
«Λόγω της κατάστασης στα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία, η συνοριακή κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα θα διακοπεί», αναφέρεται σχετικά.
Αλλά και η Λιθουανία, άλλο ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς συγκεντρώνονται μετανάστες στη λευκορωσική πλευρά.
Γιατί φεύγουν οι μετανάστες από τη Λευκορωσία
Η Πολωνία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Μινσκ ότι ενθαρρύνει και συντονίζει παράνομη διέλευση προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη της τους τελευταίους μήνες.
Ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως αποκαλούν διεθνή ΜΜΕ τον Λουκασένκο, έχει εξοργιστεί με τις κυρώσεις που του επέβαλε η ΕΕ για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν το καθεστώς του ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τους μετανάστες, μεταφέροντάς τους αεροπορικώς στο Μινσκ από το εξωτερικό, για να τους προωθήσει στη συνέχεια στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο μεγάλες ομάδες προσφύγων από το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη κι άλλες χώρες προσπαθούν να περάσουν σε εδάφη της ΕΕ μέσω της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.