Ο Rick Slayman, το σώμα του οποίου αποτελεί το «σπίτι» μιας ιατρικής καινοτομίας, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά τη μεταμόσχευση του πρώτου γενετικά επεξεργασμένου νεφρού χοίρου.
Σε μια πρωτοφανή ιατρική ανακάλυψη, ο 62χρονος διευθυντής στο Υπουργείο Μεταφορών της Μασαχουσέτης υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα σε χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση γενετικά επεξεργασμένου νεφρού χοίρου σε ασθενή.
Γύρισε στο σπίτι ο άνδρας που έκανε μεταμόσχευση νεφρού με όργανο χοίρου
Η τετράωρη χειρουργική επέμβαση στις 16 Μαρτίου στέφθηκε με επιτυχία και τώρα, δύο εβδομάδες αργότερα, ο Rick είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σπίτι του για μια «νέα αρχή».
«Αυτή η στιγμή - το να βγαίνω σήμερα από το νοσοκομείο με ένα από τα πιο καθαρά πιστοποιητικά υγείας που είχα εδώ και πολύ καιρό - είναι μια στιγμή που ευχόμουν να έρθει εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε.
«Τώρα, είναι πραγματικότητα και μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που με φρόντισαν πριν και μετά την ιστορική μου μεταμόσχευση [...] και τους αμέτρητους νοσηλευτές που με φρόντιζαν κάθε μέρα της παραμονής μου», συνέχισε.
«Μια νέα αρχή για εμένα και όλους τους ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση νεφρού»
«Είμαι ενθουσιασμένος που θα ξαναπεράσω χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που επηρέαζε την ποιότητα ζωής μου για πολλά χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι είδαν την ιστορία μου και έστειλαν ευχές, ειδικά τους ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα αρχή όχι μόνο για μένα, αλλά και για εκείνους».
Η χειρουργική επέμβαση του Rick σηματοδότησε την τρίτη τέτοια μεταμόσχευση ζωικού οργάνου σε ζωντανό άνθρωπο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις που προηγήθηκαν της περιπέτειας του Rick μεταμοσχεύθηκαν καρδιές χοίρων σε δύο ασθενείς που δεν είχαν άλλες επιλογές στη θεραπεία τους.
Δυστυχώς, και οι δύο λήπτες καρδιάς απεβίωσαν εβδομάδες μετά τις επεμβάσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες διαδικασίες είναι τόσο επικίνδυνες όσο και πρωτοποριακές.
Ο Slayman, διευθυντής στο τμήμα μεταφορών της πολιτείας, υπέφερε χρόνια από νεφρική ανεπάρκεια. Οι γιατροί δήλωσαν μετά τη μεταμόσχευση ότι το νέο του νεφρό θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια, αλλά τόνισαν επίσης τους άγνωστους παράγοντες κάθε πρώτης στο είδος της χειρουργικής επέμβασης.
Οι επιστήμονες του νοσοκομείου συνεργάστηκαν με την εταιρεία βιοτεχνολογίας eGenesis για τη γενετική επεξεργασία του νεφρού για τη μεταμόσχευση, μια πολυετής διαδικασία που αφαίρεσε τα επιβλαβή γονίδια χοίρου από το όργανο και αδρανοποίησε τους ρετροϊούς χοίρου που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόλυνση.
Πρόσθεσαν επίσης ανθρώπινα γονίδια στο νεφρό για να αυξήσουν τη συμβατότητά του με κάθε λήπτη.
«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η προσέγγιση θα προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε μετά την επέμβαση ο Dr Tatsuo Kawa, διευθυντής του Legorreta Center for Clinical Transplant Tolerance του νοσοκομείου.