Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα από ό,τι η Δέλτα, σύμφωνα μ προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που θα δημοσιοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, και την οποία αποκαλύπτει το Politico, η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε σχέση με τη Δέλτα. Η μελέτη είναι η πρώτη που βασίζεται σε αρχικά πραγματικά δεδομένα από τη Βρετανία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η μελέτη, ενώ τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον φαίνονται συνολικά πιο ήπια, η Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας (UKHSA) διαπίστωσε πως δεν είναι απαραίτητα αρκετά ήπια ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλοι αριθμοί νοσηλειών, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Ναι μεν αλλά - Τι συμβαίνει με όσους αρρωστήσουν βαριά
Το UKHSA ωστόσο προειδοποιεί πως για όσους αρρωστήσουν σοβαρά με την μετάλλαξη Όμικρον, δεν είναι σίγουρο πως θα αποφύγουν την νοσηλεία ή και το θάνατο. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης πως η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που είναι πιο ήπια, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε σημείο που μεγάλοι αριθμοί θα μπορούσαν να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Το UKHSA αναμένεται επίσης, σύμφωνα με το Politico, να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενώ δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν επαρκούν για να προσφέρουν ισχυρή προστασία ενάντια σε αυτή τη μετάλλαξη, μια αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα συμπτωματικής μόλυνσης και νοσηλείας.
Αβεβαιότητα σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες πως εξακολουθεί να υπάρχει «αβεβαιότητα» σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η μετάλλαξη Όμικρον και πως αυτή επηρεάζει το ποσοστό νοσηλείας, αλλά είπε πως η Αγγλία δε θα υποβληθεί σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό πριν από τα Χριστούγεννα.
Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μειώνει την περίοδο καραντίνας σε 7 ημέρες από 10 για άτομα που έχουν αρνητικό τεστ για δύο συνεχόμενες ημέρες, ανέφερε το Reuters. Η κίνηση αυτή επιδιώκει να αμβλύνει τις πιέσεις σε βασικές υπηρεσίες, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να απομονωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.