Η μετάλλαξη Όμικρον πολιορκεί την Ευρώπη: Πτήση - «θρίλερ» από Ν. Αφρική στην Ολλανδία, με 85 κρούσματα - iefimerida.gr

Η μετάλλαξη Όμικρον πολιορκεί την Ευρώπη: Πτήση - «θρίλερ» από Ν. Αφρική στην Ολλανδία, με 85 κρούσματα

επιβάτες σε αεροδρόμιο
Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Charlie Riedel
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής μπαίνουν οι μηχανισμοί της ΕΕ λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που ανιχνεύθηκε αρχικά σε χώρες της νοτίου Αφρικής και η οποία ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω των πολλαπλών διαφορών που έχει με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού. Με αυτές τις αλλαγές (μεταλλάξεις) του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθίσταται πιθανό το να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά και τη δυνατότητα να «αγνοεί» την ανοσία των εμβολίων και της πρότερης νόσησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που δεκάδες χώρες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα, ο ΠΟΥ «βάφτισε» τη μετάλλαξη Όμικρον και την κατέταξε στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία. Αυτές οι εξελίξεις προκάλεσαν σοβαρούς τριγμούς στις αγορές, με τα διεθνή χρηματιστήρια να καταγράφουν σοβαρές απώλειες.

Έφθασε στην Ευρώπη η μετάλλαξη Όμικρον

Τα αυστηρά μέτρα για τις πτήσεις από χώρες της νοτίου Αφρικής που έλαβαν ευρωπαϊκές χώρες πιθανώς να μην ήταν αρκετά για να μπλοκάρουν την είσοδο της μετάλλαξης Όμικρον στη Γηραιά Ήπειρο.

Ήδη, το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συναγερμός στην Ολλανδία

Την ίδια στιγμή, «κόκκινος» συναγερμός σήμανε στις ολλανδικές Αρχές ύστερα από την άφιξη δυο πτήσεων από τη Νότια Αφρική, το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Reuters, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό και, όπως ανακοίνωσε το υπ. Υγείας της Ολλανδίας, τουλάχιστον 85 επιβάτες είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί αν είναι φορείς της νέας μετάλλαξης Όμικρον ή της Δέλτα, κάτι που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ώρες. «Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο» διεμήνυσαν χθες οι Αρχές της Ολλανδίας. Οι επιβάτες κατήγγειλαν ότι «κρατήθηκαν» στον αεροδιάδρομο επί ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ.

Πάντως, σύμφωνα με τη Στέφανι Νόλεν, ρεπόρτερ των New York Times που επέβαινε σε μια από τις δυο πτήσεις, παρά τη ρητή οδηγία της KLM, αρκετοί επιβάτες δεν φορούσαν μάσκες την ώρα της πτήσεις.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ένα νυχτερινό lockdown, τονίζοντας πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη αναγκαία καταστήματα στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο μιας σειράς νέων μέτρων, με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα να οδηγήσει στην υπερφόρτωση των νοσοκομείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ECDC: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης της Όμικρον στην Ευρώπη

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωνε ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Τα μέτρα της Ελλάδας για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έθεσε σε εφαρμογή περιορισμούς σε όσους ταξιδεύουν από τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται το συστηματικό τέστινγκ, με 2 PCR και ένα Rapid Test, αλλά και καραντίνα για όσους έρχονται από τις παραπάνω χώρες.

Στην Ελλάδα, πάντως, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνο, να τονίζει στο iefimerida.gr πως σε γονιδιακό επανέλεγχο των 40.000 δειγμάτων από τις αρχές του έτους δεν προέκυψε κανένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί φοβούνται τη μετάλλαξη Όμικρον οι ειδικοί

Ο φόβος της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μια νέα παραλλαγή, που παρουσιάζει περισσότερες μεταλλάξεις από όσες έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, θα μπορούσε να σαρώσει την υφήλιο, όπως συνέβη με την παραλλαγή Δέλτα.

Η τελευταία θυμίζουμε πως εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ινδία, όπου η διάδοση του κορωνοϊού έφτασε στο απόγειό της και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ως το καλοκαίρι του 2021, η παραλλαγή Δέλτα ήταν η επικρατούσα παραλλαγή του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, δύο φορές πιο μολυσματική από τον αρχικό ιό.

Η παραλλαγή Όμικρον (ή μετάλλαξη της Μποτσουάνα) εμφανίζει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού, αριθμός διπλάσιος από εκείνον της Δέλτα, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, τόσο αναφορικά με την ανοσολογική απάντηση όσων έχουν ανοσία (είτε φυσική είτε μέσω εμβολίων), όσο και σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί της.

Οπως διευκρίνισε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν τη νέα παραλλαγή, εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν, γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας να αντιλαμβάνεται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, που είχε 16.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ηλ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορωνοϊού, η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στη Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική. Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με τη νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με τη Δέλτα, που είναι καλό.

Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια την παραλλαγή Όμικρον;

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σημείωσε πως είναι ακόμη πρόωρο να προβλεφθεί αν θα χρειαστεί μια προσαρμογή στα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την παραλλαγή Όμικρον, και πώς μπορεί να συμβεί αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως αν η έκκληση για εμβολιασμό και για χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες έμοιαζε επιβεβλημένη εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα, μια πιθανή γενικευμένη διάδοση της παραλλαγής καθιστά τον εμβολιασμό αυτών των ομάδων επιτακτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ