ECDC: Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες - iefimerida.gr

ECDC: Η μετάλλαξη Όμικρον πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες

Ο χάρτης του ECDC
Ο χάρτης του ECDC / Φωτογραφία: AP/ECDC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παραλλαγή Ομικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με το ECDC.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), προκαλεί περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων του Covid-19.

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που περιλαμβάνει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής επί της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη μέχρι στιγμής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECDC.

Ανησυχητικά στοιχεία από την εξάπλωση της «Ο» στη Ν. Αφρική

Έντονη ανησυχία προκαλούν νέα στοιχεία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Νότια Αφρική, αποδεικνύοντας ότι το κύμα είναι πολύ πιο έντονο από εκείνο της Δέλτα και οι νοσηλείες αυξάνονται στην επαρχία Γκάουτενγκ.

Παρά τις πρόσφατες επισημάνσεις της προέδρου του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, Ανζελίκ Κέτζι, περί ήπιων συμπτωμάτων από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον στους πρώτους ασθενείς που κούραρε, ολοένα και πιο ανησυχητικές εικόνες προκύπτουν τα τελευταία 24ωρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία εξ αυτών αφορά στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία της Νότιας Αφρικής, που παρακολουθεί την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων.

Αυτά τα γραφήματα καταγράφουν μια «διατηρούμενη αύξηση» (με πορτοκαλί χρώμα) των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής, με πρώτη την επαρχία Γκάουτενγκ, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα της χώρας, Πρετόρια, και όπου τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News, νεότερα στοιχεία, που αναμένονται εντός της εβδομάδας, θα δείχνουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται ως επί το πλείστον στη μετάλλαξη Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο ανησυχητικό με τα γραφήματα αυτά είναι ότι το κύμα της Όμικρον είναι πολύ πιο απότομο από εκείνο της Δέλτα, που σάρωσε τη Νότια Αφρική στη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου (με κόκκινο χρώμα στο μέσο του κάθε γραφήματος).

Μέχρι τώρα, η Δέλτα ήταν η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού και μόλυνε εκατομμύρια κατοίκους της Νότιας Αφρικής. Η φυσική ανοσία που απέκτησαν, αλλά και η ανοσία από τα εμβόλια που έκανε το 24% του πληθυσμού θα έπρεπε να παρέχουν κάποια προστασία στην πλειονότητα των κατοίκων. Άρα, με αυτή την ανοσία της αγέλης του πληθυσμού θα περίμενε κανείς -εφόσον η νέα μετάλλαξη ήταν εξίσου μολυσματική με τη Δέλτα- μια πολύ βραδύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Προσδοκίες, ωστόσο, που δεν επαληθεύθηκαν, είτε επειδή η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τη Δέλτα είτε επειδή ξεπερνά τις άμυνες των αντισωμάτων από τα εμβόλια ή εκείνα μετά από ανάρρωση, πιθανώς και τα δύο, λόγω των πολλών μεταλλάξεων που φέρει.

Κι αυτό ίσως να μην ήταν τόσο ανησυχητικό αν δεν ήταν πολύ φονική η νέα μετάλλαξη. Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι τα πρώτα κρούσματα δείχνουν ότι είναι μια ήπια παραλλαγή. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι: α) ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής και της Μποτσουάνα είναι πολύ νεότερος από εκείνον της Ευρώπης και ως γνωστόν οι νέοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με ήπια συμπτώματα. Και β) ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αναδυθεί σε αισθητά επίπεδα εδώ και λίγες εβδομάδες και μπορεί να χρειαστούν ένα δεκαπενθήμερο τα κρούσματα να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Κι αυτό ακριβώς δείχνει το παρακάτω γράφημα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νοσηλείες αυξάνονται τώρα στην επαρχία Γκάουτενγκ και δεδομένου ότι ώθηση στην αύξηση των κρουσμάτων δίνει η μετάλλαξη Όμικρον, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι προκαλεί αύξηση και στις νοσηλείες.

Υπάρχουν, από την άλλη, και κάποιες ενστάσεις: Τα νέα ξεσπάσματα νέων παραλλαγών, όταν ο αριθμός των μολύνσεων είναι χαμηλός (όπως συμβαίνει στην αρχή αυτού του κύματος στη Νότια Αφρική), μπορεί να ξεκινήσουν με πολύ απότομη αύξηση και στη συνέχεια να επιβραδυνθούν, ειδικά αν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Το πολύ απότομο κύμα της Δέλτα σε μη εμβολιασμένες περιοχές της βορειοδυτικής Αγγλίας ήταν ένα παράδειγμα αυτού. Είναι επίσης πιθανό η καμπύλη νοσηλείας να μην αυξηθεί τόσο απότομα όσο η καμπύλη των κρουσμάτων, πράγμα που θα μετρίαζε τις ανησυχίες. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολύ καθησυχαστικά στοιχεία αναφορικά με τα δεδομένα που φθάνουν από τη Νότια Αφρική.

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία λόγω της νέας μετάλλαξης

Ο ΟΟΣΑ προτρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός: ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέτρεψε σήμερα τα κράτη να επιταχύνουν τον ρυθμό στη διανομή των δόσεων, προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, επισημαίνοντας «την απειλή για την ανάκαμψη» στην οικονομία που θέτει η παραλλαγή Ομικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το στέλεχος Ομικρον προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα σε αυτήν που ήδη υπάρχει, κάτι που μπορεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψη» δήλωσε σήμερα η Λοράνς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

Στα συμπεράσματα των ενδιάμεσων οικονομικών προοπτικών, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι «προτεραιότητα παραμένει να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται το ταχύτερο δυνατό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων».

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να νομίσουμε ότι το έργο έχει σχεδόν τελειώσει», υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ