Μετά την Ουκρανία οι επόμενοι στόχοι του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να είναι η Μολδαβία και οι χώρες της Βαλτικής, προειδοποιεί ο αρχηγός των βελγικών ενόπλων δυνάμεων, Μισέλ Χόφμαν.
Η Ρωσία «έχει ήδη δείξει τη βούληση να επιτεθεί σε έναν γείτονα», δήλωσε ο Χόφμαν στο βελγικό ειδησεογραφικό δίκτυο VRT επισκεπτόμενους Βέλγους στρατιώτες που σταθμεύουν στη Ρουμανία. Και μολονότι ο Πούτιν χαρακτήρισε πρόσφατα «ανοησίες» το σχόλιο του Μπάιντεν περί σχεδίου της Ρωσίας να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Χόφμαν η γλώσσα του Ρώσου προέδρου «είναι πάντα διφορούμενη. Είναι απολύτως δυνατό να έχουν κι άλλες ιδέες για αργότερα. Είτε στα νότια στη Μολδαβία ή στις χώρες της Βαλτικής», που είναι μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προετοιμαστεί και να καταστήσει σαφές ότι μπορεί να αμυνθεί» κι «ότι στην ανάγκη θα αντεπιτεθεί».
«Αν κερδίσει τον πόλεμο ο Πούτιν η Ρωσία θα ανοικοδομήσει την πολεμική της μηχανή»
Ο Χόφμαν προειδοποίησε ότι «η Ρωσία έχει στραφεί στην πολεμική βιομηχανία» και μολονότι οι δυνάμεις του Πούτιν δείχνουν εξασθενημένες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η αδυναμία αυτή είναι «προσωρινή» κι αν η Μόσχα επικρατήσει στον πόλεμο «κάποια στιγμή θα αναβιώσει την πολεμική της μηχανή και θα ανοικοδομήσει τις ένοπλες δυνάμεις της».
Η Μολδαβία συνορεύει με την Ουκρανία και η Μόσχα υποστηρίζει μια από τις περιφέρειές της, την Υπερδνειστερία, που χρησιμοποιεί τα ρωσικά ως επίσημη γλώσσα της και από την πτώση της ΕΣΣΔ λειτουργεί ως μη αναγνωρισμένο κράτος, διατηρώντας τη σημαία με το σφυροδρέπανο.
Από την άλλη οι χώρες της Βαλτικής είναι μέλη του ΝΑΤΟ και προστατεύονται από το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας, αλλά μια επίθεση των δυνάμεων του Πούτιν στην Εσθονία, τη Λιθουανία ή τη Λετονία θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη.