Συζητήσεις για ενδεχόμενη απόσχιση από τη Βρετανία κάνουν οι κάτοικοι των νήσων Όρκνεϊ της Σκωτίας στο Βόρειο Ατλαντικό.
Μία από τις πολλές επιλογές που εξετάζονται για το αρχιπέλαγος των Ορκάδων, όπως είναι γνωστά τα περίπου 70 νησιά νοτίως των νήσων Σέτλαντ, είναι να γίνουν μια αυτοδιοικούμενη περιοχή της Νορβηγίας.
Ο Τζέμις Στόκαν, επικεφαλής της τοπικής κοινότητας του αρχιπελάγους, που απέχει μόλις 16 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Σκωτίας, τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC Radio Scotland τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των Όρκνεϊ με τη Νορβηγία, στην οποία ανήκε κάποτε το αρχιπέλαγος των 20.000 κατοίκων. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, βρετανικά μέσα ενημέρωσης όπως ο «Guardian» έκαναν λόγο για ένα πιθανό «Orkxit» στον Βόρειο Ατλαντικό – λογοπαίγνιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, γνωστή ως Brexit-.
Και μετά την απόσχιση από τη Βρετανία, τι;
Ο Στόκαν ζήτησε να εξεταστούν και άλλες μορφές διακυβέρνησης για τα Όρκνεϊ με στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία τους, όπως είπε. Το αρχιπέλαγος βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας αισθάνεται προδομένο από τις κυβερνήσεις του Λονδίνου και του Εδιμβούργου. Οι οικονομικές συνεισφορές είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στα νησιά Σέτλαντ βορειότερα ή στις Εξωτερικές Εβρίδες ανοικτά της δυτικής Σκωτίας.
Τα Όρκνεϊ παραχωρήθηκαν το 1472 στη Σκωτία ως εγγύηση για την προίκα της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας στο γάμο της με τον βασιλιά Ιάκωβο Γ' της Σκωτίας. «Οι άνθρωποι στο δρόμο στο Όρκνεϊ με ρωτούν πότε θα δώσουμε πίσω την προίκα, πότε θα γίνουμε πάλι τμήμα της Νορβηγίας», είπε ο Στόκαν, σημειώνοντας τη μεγάλη πολιτιστική σύνδεση του αρχιπελάγους με τις σκανδιναβικές χώρες.
Στις επιλογές που εξετάζονται για το μέλλον της διακυβέρνησης των Όρκνεϊ είναι να παραχωρηθούν στο βρετανικό Στέμμα, όπως τα νησιά Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ στη Μάγχη, τα οποία έχουν τους δικούς τους νόμους και είναι άμεσα υπόλογα στο βρετανικό στέμμα, ή ως υπερπόντια επικράτεια όπως το Γιβραλτάρ ή τα νησιά Φώκλαντ.
Το δημοτικό συμβούλιο έχει προγραμματίσει να συζητήσει το θέμα αυτή την Τρίτη, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένη λύση. «Θα εξετάσουμε τις πρακτικές επιπτώσεις και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα», είπε ο Στόκαν. «Θέλουμε να βρούμε την καλύτερη θέση για τις μελλοντικές γενιές και τη θέση μας στον κόσμο» τόνισε.