Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, φέρεται να διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ τον Ζόραν Ζάεφ υποσχόμενη να καταθέσει και τη σχετική πρόταση.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο με τον Ζόραν Ζάεφ να εγκαταλείπει, σύμφωνα με την εφημερίδα Republika της γειτονικής χώρας, την καγκελαρία χωρίς να κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά με την κυβέρνησή του να διανέμει ένα ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο ο Ζάεφ έλαβε διαβεβαιώσεις από μέρους της Άνγκελα Μέρκελ ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο.
Καγκελαρία: Η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της
Από την πλευρά της η καγκελαρία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της για μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια «μεταρρύθμισε με ζήλο τον τομέα της ασφάλειάς της και πέτυχε μεγάλη πρόοδο στους τομείς του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Η ίδια η κυβέρνηση «δεσμεύθηκε να συνεχίσει με προσήλωση τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν ξεκινήσει», επισημαίνεται από την Καγκελαρία, η οποία αναφέρεται ακόμη στην συμφωνία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ: «Η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το αργότερο το 2020 το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας».
Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει η Μπούντεσταγκ
Η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε στον Ζόραν Ζάεφ ότι η Μπούντεσταγκ θα αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη DW, Η συνάντησή του έρχεται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση της καγκελαρίου ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής κατά της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και επανεξέτασης του ζητήματος το φθινόπωρο. Η στάση της Μέρκελ, η οποία οφείλεται εν μέρει και στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που εκφράζει επιφυλάξεις για την διεύρυνση και κυρίως για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι έκαναν λόγο για κινδύνους από τη μη τήρηση των υπεσχημένων.
Απέδωσαν καρπούς οι πιέσεις Ζάεφ
Η σημερινή συνάντηση μετά από πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ αποτελούσε μια ύστατη προσπάθειά του προκειμένου να λάβει η Βόρεια Μακεδονία για φέτος μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ο Ζάεφ είχε τονίσει ότι μια αναβολή της απόφασης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την σταθερότητα της κυβέρνησης του και θα έδινε τροφή σε ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις. Εκτός αυτού είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν δοθεί το πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία θα παραιτούνταν επειδή δεν θα ήταν σε θέση να τηρήσει αυτό που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας του: την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εάν άλλαζε το όνομα και το Σύνταγμα. Άλλωστε ο ίδιος είχε βασιστεί σε σχετικές διαβεβαιώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ όπως η Άγκελα Μέρκελ, κάτι που επεσήμανε και στη σημερινή συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
O Ζάεφ φαίνεται να επιχειρηματολόγησε στη συνάντηση με την Μέρκελ ότι η περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από αυτή της Αλβανίας, η οποία επίσης επιδιώκει για φέτος μια θετική απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει καμία ελπίδα να πάρει κάποια ημερομηνία. Όλα αυτά τα επιχειρήματα φαίνεται να έπεισαν τελικά την καγκελάριο, η οποία θα πρέπει τώρα να πείσει από την πλευρά της και τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές.