Τη δέσμευσή τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διατήρηση της ισχύος της ΕΕ επανέλαβαν Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.
Η συνάντηση των δύο ηγετών στον πύργο Μέζεμπεργκ πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν το Βερολίνο αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού. Ηταν το πρώτο τετ α τετ Μέρκελ-Μακρόν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Φωτογραφίες: Η συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν
Οπως μεταδίδει το Reuters, η Aνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους και θα βρουν λύση. Οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να βρούμε μια λύση, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος».
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε τη θέση του θα μπορούσε να βρεθεί λύση στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το Ταμείο θα πρέπει να περιλαμβάνει 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο. «Είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», είπε ο Μακρόν. «Χωρίς αυτό, η Ευρώπη δεν θα αντέξει την πρόκληση».
Η Μέρκελ, η οποία είχε αρχικά απορρίψει πρόταση Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποχώρησε όταν έγινε σαφές ότι η πανδημία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ΕΕ. «Δεν θα αποτύχει εξαιτίας μας», είπε για συνομιλίες κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αλλά δεν θα υπάρξει νέα πρόταση», τόνισε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Έχουμε φτάσει σε μια στιγμή αλήθειας για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν. «Με αυτήν την αποφασιστική γαλλο-γερμανική δέσμευση, μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε μια στιγμή επιτυχίας».
Μακρόν για Λιβύη: Καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας
Σύμφωνα με το γερμανικό Focus, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τη Λιβύη. «Η Γαλλία δεν υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ. Ο ρόλος μας είναι να βρούμε μια μόνιμη πολιτική λύση». Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Διαπραγματευτήκαμε μια ανακωχή που διήρκεσε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα». Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου. «Ενδιαφερόμαστε για τη σταθερότητα στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μεγάλη ευθύνη». Ο Μακρόν καταδικάζει τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας ως χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες». «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο τουρκικός ρόλος», τόνισε.