Μήνυμα συνεργασίας και όχι διάθεσης σύγκρουσης της νέας κυβέρνησης Ιταλίας έστειλε στην ΕΕ η Τζόρτζια Μελόνι στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό θέλοντας να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες για το αντιευρωπαϊκό, εθνικιστικό της παρελθόν και τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό.
«Είμαι χαρούμενη με το κλίμα που βρήκα στις Βρυξέλλες», είπε η 45χρονη πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τις επαφές της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και τον επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. «Από προσωπική, ανθρώπινη άποψη, υπήρξαν πολύ ειλικρινείς, θετικές ανταλλαγές απόψεων», δήλωσε η επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Η Μελόνι είπε ότι θέλησε «να δώσει το σήμα μιας Ιταλίας που προφανώς θέλει να συμμετάσχει, να συνεργαστεί και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα εντός της ευρωπαϊκής διάστασης, επιδιώκοντας τις καλύτερες λύσεις μαζί με τις άλλες χώρες». Πρόσθεσε δε ότι συζήτησε για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις τιμές της ενέργειας, το μεταναστευτικό και με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα 190 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα λάβει η Ιταλία.
«Προφανώς και βοηθά το να βλέπεις και να μιλάς απευθείας στην απογύμνωση του αφηγήματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από μένα και συχνά γύρω από την Ιταλική κυβέρνηση. Δεν είμαστε Αρειανοί, αλλά πραγματικοί άνθρωποι που παρουσιάζουν τις θέσεις τους», είπε η Μελόνι.
«Είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι στο ουκρανικό και θα παραμείνουμε σταθεροί στο θέμα των κυρώσεων», κατά της Ρωσίας, δήλωσε από την πλευρά της μετά τη συνάντηση με την Μελόνι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, ευχαρίστησε τη Μελόνι για το «ισχυρό μήνυμα» που έστειλε επιλέγοντας τις Βρυξέλλες για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Δημοσιονομικό κενό
Η ΕΕ ανησυχεί μήπως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Μελόνι για περικοπές φόρες και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες προκαλέσουν δημοσιονομική αστάθεια στην Ιταλία, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια νέα ύφεση.
Το πρώτο τεστ για την Μελόνι είναι σήμερα, όταν θα παρουσιάσει τους νέους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας της βαδίζοντας σε ένα τεντωμένο σκοινί καθώς σχεδιάζει να προστατέψει από τη μία πλευρά τα νοικοκυριά από τις καλπάζουσες τιμές της ενέργειας, αλλά από την άλλη καλείτε να λάβει υπόψη τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ερχόμενου έτους. «Υπάρχει κίνδυνος από δημοσιονομική άποψη», σημειώνει ο Γκρέγκορι Κλέις της δεξαμενής σκέψης Bruegel.
Ο διορισμός του Τζιανκάρλο Τζορτζέτι από τη Μελόνι ως νέου υπουργού Οικονομίας θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ένα νεύμα προς τις αγορές και την ΕΕ ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τη δέσμευσή της. Ο πολιτικός, από τh λαϊκιστική αντιμεταναστευτική Λέγκα του Σαλβίνι μετείχε ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. «Οι θόρυβοι που ακούμε από τη Ρώμη είναι σε μεγάλο βαθμό θετικοί», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Πέμπτη, επικαλούμενος μια «σαφή προθυμία εμπλοκής της Ρώμης και να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά θετικό». «Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία συνάδει με αυτό που συμβαίνει στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών, υπάρχει μια επροεκλογική εκστρατεία και υπάρχει μια κυβέρνηση, και μετά υπάρχει δέσμευση με την Ευρώπη, είμαι βέβαιος ότι η δέσμευση (της Ιταλίας) θα συμβεί με καλή διάθεση», συμπλήρωσαν.
Η Μελόνι «έτοιμη να κατηγορήσει την ΕΕ» για αποτυχίες της κυβέρνησης
Ωστόσο, η Μελόνι υιοθέτησε επίσης μια μαχητική στάση έναντι των Βρυξελλών, ζητώντας αλλαγές στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 190 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ διαφορετική τώρα, κάτι που η Επιτροπή είπε ότι είναι απίθανο να επιτρέψει. Στο εσωτερικό, έχει επίσης κατηγορήσει την ΕΕ για ορισμένα από τα δεινά της Ιταλίας, όπως ο πληθωρισμός και η παράνομη μετανάστευση, και κάποτε περιέγραψε τις Βρυξέλλες ως «τοκογλύφους». «Η προσπάθειά της να ευχαριστήσει τις Βρυξέλλες – υιοθετώντας ξαφνικά ένα εποικοδομητικό ευρωπαϊκό πνεύμα - κρύβει ένα βαθύτερο, πιθανώς επιζήμιο, νέο ευρωπαϊκό δόγμα. Η Μελόνι ήδη απεικονίζει την ΕΕ ως τον απόλυτο υπεύθυνο για τη λύση όλων των ιταλικών προβλημάτων - από τον πληθωρισμό έως το μεταναστευτικό - έτσι ώστε να είναι έτοιμη να την κατηγορήσει για ό,τι ο συνασπισμός της μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει», δήλωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο HEC του Παρισιού, Αλμπέρτο Αλεμάνο.
«Στον κόσμο της Μελόνι, η σύγκρουση με την ΕΕ είναι η απόλυτη ασφάλεια έναντι της πολιτικής αποτυχίας».