Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη μέρα που η Τζόρτζια Μελόνι σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου του 2022 στην Ιταλία.
Η νίκη των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» πυροδότησε έντονη ανησυχία στη μισή Ευρώπη και το ερώτημα πώς θα πορευτεί πλέον με την Μελόνι στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.
Το πρόβλημα, έναν χρόνο μετά, φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό έχει διευθετηθεί. Στην πρόσφατη συνάντησή τους στην πλημμυρισμένη με πρόσφυγες Λαμπεντούζα η Μελόνι και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέχρι και φιλιά στα μάγουλα αντάλλαξαν.
Καλπάζει το κόμμα της Μελόνι στις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία
Στη Ρώμη η 46χρονη πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού. Μετά από δώδεκα μήνες στην εξουσία το κόμμα της Μελόνι καλπάζει στις δημοσκοπήσεις – πράγμα διόλου αυτονόητο, ειδικά σε μια χώρα όπως η γείτονα -. Οι «Αδελφοί της Ιταλίας» - όνομα που πήραν από την πρώτη στροφή του εθνικού ύμνου της χώρας - με ρίζες στο μεταφαστιστικό κίνημα, προπορεύονται με ποσοστό γύρω στο 28% - δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από όσες εξασφάλισαν στις εκλογές πριν από έναν χρόνο.
Η «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης», όπως την χαρακτήριζαν ευρωπαϊκά ΜΜΕ πριν από 12 μήνες, φαίνεται ότι ήλθε για να μείνει στην εξουσία. Μιλώντας στο περιοδικό “Chi” η Μελόνι, μητέρα μιας επτάχρονης κόρης, παρομοίασε τη ζωή της σήμερα με ένα τρενάκι του ιλίγγου σε 24ωρη, αδιάκοπη διαδρομή: «Μερικές φορές θα ήθελες να κατεβείς, να πάρεις μια ανάσα και να επιστρέψεις στην κανονική ζωή. Αλλά η σκέψη σού περνά απ’ το μυαλό για λίγα δευτερόλεπτα και μετά ξαναχάνεται».
Η θητεία της κυβέρνησής της λήγει κανονικά το 2027, αλλά η ιστορία στην Ιταλία έχει δείξει ότι οι πρωθυπουργοί σχεδόν ποτέ δεν βγάζουν την τετραετία. Για τη Μελόνι, ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι θα καταφέρει.
Άλλωστε έχει με το μέρος της σε μεγάλο βαθμό και την κρατική τηλεόραση Rai, που κάποιοι χαρακτηρίζουν σκωπτικά “Tele-Meloni”, ενώ ούτε την αντιπολιτευτική στάση των ιδιωτικών Μμε έχει να φοβηθεί ιδιαίτερα, αφού πολλά εξ’ αυτών ανήκουν στην οικογένεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μέχρι τον θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο, ήταν επικεφαλής της Forza Italia, ελάσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι.
Είναι η Μελόνι το πρόσωπο της «νέας Δεξιάς» της Ευρώπης;
Αλλά ούτε ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, η Λέγκα του υπουργού Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, προκαλεί ιδιαίτερους πονοκεφάλους -τουλάχιστον μέχρι στιγμής – στη Μελόνι.
Πέραν τούτων η αριστερή αντιπολίτευση ταλανίζεται ακόμη με την εσωστρέφεια, λόγος για τον οποίο πολλοί θεωρούν ότι η Μελόνι έχει πολλές πιθανότητες να παραμείνει επί μακρόν στο πόστο της. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να αναδειχθεί στο πρόσωπο της «νέας Δεξιάς» στην Ευρώπη - προβλέψεις, ωστόσο, που όπως έχει δείξει η εμπειρία, μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένες.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα καυτό φθινόπωρο. Όχι, βέβαια, λόγω της εξωτερικής πολιτικής της Μελόνι, που ακολουθεί μια πορεία βασισμένη στον ρεαλισμό. Η Μελόνι έχει εγκαταλείψει πλέον τις αντιευρωπαϊκές κραυγές της προεκλογικής της καμπάνιας σε μεγάλο βαθμό λόγω της δεινής κατάστασης της ιταλικής οικονομίας και των 200 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας που έχουν τάξει οι Βρυξέλλες στη Ρώμη.
Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία η Μελόνι στέκεται αταλάντευτη στο πλευρό των δυτικών εταίρων έναντι της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Έναντι του Πεκίνου η Μελόνι έχει αλλάξει πορεία, συντονίζοντας και πάλι τον βηματισμό της με εκείνο των εταίρων, καθώς προσπαθεί να απεμπλέξει την Ιταλία από το κινεζικό πρότζεκτ του «νέου δρόμου του μεταξιού».
Οι προεκλογικές υποσχέσεις που αθέτησε η Μελόνι
Ωστόσο, το θετικό για την Μελόνι κλίμα μπορεί να αλλάξει, αφού εξαρτάται και από άλλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.
Στην προεκλογική της εκστρατεία η Μελόνι είχε υποσχεθεί στους Ιταλούς να βάλει τέλος στην «εισβολή από την Αφρική», αλλά το ακριβώς αντίθετο συνέβη τον τελευταίο χρόνο. Από τις αρχές του έτους πάνω από 13.000 μετανάστες έφθασαν μέσω της Μεσογείου στην Ιταλία, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Στη Λαμπεντούζα στα μέσα Σεπτεμβρίου έφθασαν 7.000 μετανάστες σε ένα 24ωρο. Εξ’ ου και ο τίτλος “Μαύρη Χρονιά” της εφημερίδας “La Repubblica”, που χρεώνει στη Μελόνι μια τεράστια αποτυχία στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Άλλωστε και η ίδια ομολόγησε ότι περίμενε «καλύτερα αποτελέσματα» σε συνέντευξή της στη RAI, όπου έκανε απολογισμό της πρώτης χρονιάς της στην εξουσία.
Τώρα ανέβασε και πάλι τους τόνους: Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η Μελόνι ζήτησε πρόσφατα από τα κράτη μέλη να κηρύξουν «παγκόσμιο πόλεμο» στους διακινητές. Ενώ ανακοίνωσε την αύξηση του ανωτάτου ορίου παραμονής των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα στους δεκαοκτώ μήνες και τη δημιουργία νέων κλειστών δομών «σε απομονωμένες περιοχές» και «ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας» με περιφερειάρχες και δημάρχους να αντιδρούν και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για υπερσυντηρητική πολιτική.
Η κατάσταση της οικονομίας
Η Μελόνι, όμως, υστερεί και σε άλλες προεκλογικές υποσχέσεις της: η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, ο πληθωρισμός ταλανίζει τα νοικοκυριά, κατώτατος μισθός δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί.
Η Μελόνι δέχθηκε ακόμη κριτική για την κατάργηση του «κοινωνικού εισοδήματος» με τους 170.000 δικαιούχους -άνεργοι και πολίτες με χαμηλό εισόδημα – να ενημερώνονται σχετικά μέσω SMS στα κινητά τους στα τέλη Ιουλίου.
Πολλοί Ιταλοί διαφωνούν επίσης με την υποστήριξη της «παραδοσιακής οικογένειας» από τους «Αδελφούς της Ιταλίας», το αφεντικό των οποίων – η Μελόνι – συζεί με τον παρουσιαστή δημοσιογράφο Αντρέα Τζιαμπρούνο χωρίς άδεια γάμου.