Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μελόνι ολοκληρώθηκε, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να παρουσιάζει προς έγκριση νομοθετικό διάταγμα που θα καθορίζει ποιες είναι οι ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών.
Στόχος της Τζόρτζια Μελόνι είναι, με τον τρόπο αυτόν, να ξαναρχίσουν το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στα δύο κλειστά ιταλικά κέντρα στη βόρεια Αλβανία.
Ως γνωστόν, την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε ότι οι 12 μετανάστες που βρίσκονταν στα κέντρα αυτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία, διότι δεν προέρχονταν από πλήρως ασφαλείς χώρες.
Μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν προσφυγές κατά του νέου μέτρου της κυβέρνησης Μελόνι και ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η ιταλική δικαιοσύνη.
Υπ. Δικαιοσύνης: «Οι δικαστές δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νέο νομοθετικό διάταγμα για τις ασφαλείς χώρες»
Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να εγκρίνει νομοθετικό διάταγμα για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών τις οποίες η Ιταλία θεωρεί ασφαλείς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νόρντιο τόνισε:
«Οι δικαστές στο εξής δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νέο νομοθετικό διάταγμα για τις ασφαλείς χώρες. Αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο».
Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι οι μετανάστες προέρχονται από μη ασφαλείς χώρες» και ότι «η υπηκοότητά τους δεν είναι βέβαιη, δεν έχουν διαβατήρια και σε ό,τι αφορά την καταγωγή τους, αποδεικνύεται μόνον με τις δηλώσεις τους».
Με αναφορά, τέλος, στην απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών, ο Νόρντιο τόνισε: «Είναι μια απόφαση πολυσύνθετη, μακροσκελής, γραμμένη στα γαλλικά. Μπορεί κάποιοι να μην την κατάλαβαν ή να μην την διάβασαν καλά».
Η Ιταλία, βάσει του νέου νομοθετικού διατάγματος θεωρεί ασφαλείς δεκαεννέα χώρες. Πρόκειται για την Αλβανία, την Αλγερία, το Μπανγκλαντές, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, τη Γκάμπια, τη Γεωργία, τη Γκάνα, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Περού, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, τη Σρι Λάνκα και την Τυνησία. Αποκλείονται, όμως, σε σχέση με την προηγούμενη λίστα, το Καμερούν, η Κολομβία και η Νιγηρία.